Belföld

Megszűnik az adóhitel

Az FN információi szerint a tőkeszámlán vezetett értékpapír-befektetések után igénybe vehető adóhitelt 2007-ig kell visszafizetniük a befektetőknek. A Pénzügyminisztérium kedvezményekkel honorálná az ennél korábbi törlesztéseket.

A FigyelőNet úgy tudja, hogy a magánszemélyeknek a 2003. utolsó napján fennálló adóhitel-állományukat 2007. március 20-áig kellene teljes összegében visszafizetniük. Ez azt jelenti, hogy a magánbefektetőknek több mint három év állna rendelkezésre, hogy ezt a nem végleges kedvezményt visszafizessék.

A 2007-nél korábban teljesített visszafizetéshez jelentős kedvezmények járulnának: 2004-es „törlesztés” esetén körülbelül 45 százalékos, 2005-ös visszafizetés esetén 20 százalékos, míg 2006-os visszafizetés esetén hozzávetőleg 10 százalékos kedvezmény, azaz ennyivel kevesebb összeget kellene visszafizetni.

A korábbi visszafizetés részleges is lehet, azaz például a 2004-ben visszafizetett részletre magasabb kedvezmény járna, mint a 2005-ben visszafizetett részletre. Másképp megfogalmazva, ha valaki 2004 folyamán visszafizeti a teljes adóhitel-állományt, akkor elég annak körülbelül 55 százalékát megfizetnie, a fennmaradó 45 százalék automatikusan megszűnik. Ennek indoka az, hogy a befektető így hamarabb fizeti vissza a korábban igénybevett adóhitelt, mint azt a törvény alapján kellene.

A FigyelőNet informátora szerint a kedvezmény évente összesen mintegy 2,5-3 milliárd forint volt, amit megközelítőleg 25-30 ezer magánszemély vett igénybe. Ugyanakkor figyelembe kell venni – így a minisztérium -, hogy ez nem végleges adókedvezmény volt, hanem (mint neve is mutatja) adóhitel, amelyet később az eredeti szabályok szerint is vissza kellett volna fizetni (kivéve, ha a magánszemély meghalt). Ehhez képest a tervezett szabályozás tehát kedvezményt jelent, hiszen nem kell feltétlenül a befektetési adóhitel teljes összegét visszafizetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik