Belföld

Majdnem elkapták Huszeint

Amerikai erők majdnem elfogták a bujkáló Szaddám Huszein volt iraki elnököt - közölte Richard Armitage amerikai külügyminiszter-helyettes.

A megbuktatott iraki elnök “nem Oszama bin Laden”, és nincs hozzászokva, hogy “a vadonban éljen”, ezért hamarosan kézre kerül – fűzte hozzá Armitage a CNN amerikai hírtelevízióban. A külügyminiszter-helyettes világossá tette: habozás nélkül meg fogják ölni Szaddám Huszeint, ha elfogásakor amerikai katonák életét sodorná veszélybe.

Az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint Armitage a második magas rangú amerikai tisztségviselő, aki szűk egy héten belül kinyilvánítja: az Egyesült Államok meg akar szabadulni a volt iraki elnöktől. Donald Rumsfeld védelmi miniszter szerdán a kongresszusban kijelentette: a Pentagon tisztségviselői a helyszínen tartózkodó parancsnokokra bízták annak eldöntését, hogy élve vagy halva fogják-e el az iraki vezetőket.

A külügyminiszter-helyettes nyilatkozata egy héttel azután hangzott el, hogy az észak-iraki Moszulban amerikai rajtaütésben életét vesztette Szaddám Huszein két fia, Udaj és Kuszaj. Az akcióban három amerikai katona megsebesült amerikai védelmi minisztériumi tisztségviselők szerint.

Ajánlott videó

Kedden késő este jelentették be, hogy a tájékoztató idején életbe lépő szabályozás nyomán véget ér a 480 forintos üzemanyag korszaka: a Mol irányárai szerint a 95-ös benzin immár 641 forintba, a dízel pedig 699 forintba kerül.