Belföld

Kivásárolja az állam a franciákat a Sportarénából

Az idei költségvetési tartalék terhére 2,3 milliárd forint értékű tőkeemelést hajt végre az állam a Budapest Sportaréna beruházására létrehozott társaságban - mondta a Napi Gazdaságnak Görözdy György miniszteri biztos.

A sporttárca ezzel teljesíti fizetési kötelezettségét a részben tulajdonában lévő Rendezvénycsarnok Ingatlanfejlesztő és -kezelő (RIK) Rt.-vel szemben, amely így folytathatja a sportcsarnok építéséhez felvett hitel törlesztését.

A RIK Rt. az arénát építő francia Bouygues Batiment International és a magyar állam közös projekttársaságaként jött létre, melynek elsőbbségi részvényeiért a Bouygues eddig 7,7 millió eurót fizetett. A kormány július 17-én rendeletben döntött a RIK 100 százalékos tulajdonjogának megszerzéséről, így a franciák kivásárlása mellett – közölte Görözdy.

A lépés nyomán egyértelműen elválnak a tulajdonosi és az üzemeltetési jogok, mely utóbbiak felett a tisztán Bouygues-tulajdonban lévő Aréna Üzemeltető Rt. rendelkezik. A RIK Rt. hiteleinek kezelését takarékossági okokból az Államadósság Kezelő Központ veszi át – tette hozzá Görözdy.

Az aréna kizárólagos tulajdonjogának megszerzéséről tavaly október óta folytak a franciákkal a tárgyalások, és a végső egyezség szerint a korábbi részvényjegyzések érvénytelenítésével zajlik majd a kivonulás.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik