Belföld

Új autók fogyasztási és CO2-kibocsátási adatai a neten

Az interneten is közzéteszi az új személygépkocsik fogyasztási, illetve széndioxid-kibocsátási adatait a közlekedési hatóság.

A két szakminiszter a Magyar Közlöny 87. számában megjelent, augusztus 1-jétől hatályos rendelete szerint az éves ismertető minden év október 1-jéig készül el, az újabb személygépkocsi-típusok minden páratlan hónap ötödik napjáig kerülnek be az adattárba.

Az új személygépkocsikra vonatkozó adatokat valamennyi eladási helyen a vásárlók is tanulmányozhatják. A forgalmazóknak gondoskodniuk kell az eladási helyen olyan plakátról vagy más kijelzőről is, amely tartalmazza az általuk forgalmazott új személygépkocsi-típusok, típusváltozatok, kivitelek hivatalos üzemanyag-fogyasztását, illetve széndioxid-kibocsátását. A plakátot félévente, a kijelző adatait háromhavonta kell aktualizálni a rendelet szerint.

A tájékoztatásnak utalnia kell arra, hogy az üzemanyag-fogyasztásban, a széndioxid-kibocsátásban a vezető magatartása, illetve a nem műszaki okok is szerepet játszanak. A tájékoztatás okaként ismertetni kell azt is, hogy a széndioxid a globális felmelegedésben, az üvegházhatásban leginkább szerepet játszó gáz.

A rendelet a plakáton, a kijelzőn közölt adatok formáját is meghatározza. Ezek szerint a széndioxid-kibocsátás szerint rangsorba kell állítani a személygépkocsi típusokat, típusváltozatokat, kiviteleket. A plakátokat a megfelelő figyelemfelhívás miatt legalább 50-szer 70 centiméteresre kell tervezni, illetve ha számítógépes monitoron közli az értékesítési hely az adatokat, akkor erre a plakáthoz hasonló nagyságú táblával kell felhívni a figyelmet.

A forgalmazóknak kötelességük a különféle ismertető és reklámkiadványokban is feltüntetni az adott típusra vonatkozó fogyasztási és széndioxid-kibocsátási adatokat. A reklámban utalni kell arra is, hogy a vásárlók rendelkezésére áll az új személygépkocsik fogyasztási és széndioxid-kibocsátási adatbázisa, egyebek között az interneten is.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik