Belföld

Az INA elnöke az INA-Mol együttműködésről

Szeptember végéig, legkésőbb október derekáig zajlik le az üzletkötés a Mol Rt.-vel az INA horvát kőolaj- és földgázipari vállalat egy részvénnyel több mint 25 százalékára - közölte Tomislav Dragicevic, az INA-igazgatóság elnöke a Vecernji list keddi számában nyilatkozva.

Dragicevic szerint addig a Molnak egy megfigyelője lesz az INA vezetőségében, aki mindenről tájékozódik, de nem lesz még döntéshozatali joga. Ezalatt elkészül a cég új alapokmánya, számos szabályzata és más ügyviteli okmánya. Mindezekről az új közgyűlés határoz majd, és kinevezi az ellenőrző bizottságot és az igazgatóságot is. Az INA elnöke a térség utóbbi időkben végbement legnagyobb olaj-üzletkötésének nevezte az INA privatizálásának kezdetét. Az INA hétfős ellenőrző bizottságában két helye lesz a Molnak, négyen a horvát kormány képviselői lesznek, egy a foglalkoztatottaké és az ellenőrző bizottság a Mollal együttesen jelöli ki az igazgatóságot. Ha a kormány elégedett lesz a javasolt fejlesztési stratégiával, az INA ügyviteli eredményeivel és az átszervezéssel, akkor logikusan nem várhatók nagyobb változások az igazgatásban – mondta Dragicevic.

Arra a megjegyzésre, hogy a veteránok szervezete, egyes menedzserek és az ellentmondásos Zvonko Zubak fegyver-nagykereskedő véleménye szerint az INA értéke 7 milliárd dollár, az elnök kijelentette, hogy egyesek a legjobb jóakarattal becsülik túl a vállalat értékét, de nem ismerik teljes egészében a tényeket. Arról van szó, hogy az olaj- és gáztartalékokat például beszorozzák az olaj hordónkénti világpiaci árával és innét a nagy számok – mondta. Szem elől tévesztik azonban, hogy a tartalékok kitermelése drága munka, és előfordulhat, hogy termelési költségek meghaladják az olajeladásból kapott jövedelmet – magyarázta Dragicevic.

Az INA-részvények árfolyama jelenleg 900 kuna (33 480 forint). A Mol többet fizet értük a névértéküknél, igazi értékük azonban a tőzsdén derül majd ki. A horvát kormány az INA-privatizálási törvényével kedvezményt is adhat emellett a részvényeknek arra a további privatizálásra kerülő 15 százalékára, amelyek egyik felét a horvát honvédő háború veteránjai, a másikat a cég foglalkoztatottjai vásárolhatják meg – mondta Dragicevic a Vecernji listnek adott interjújában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik