Belföld

Hiányzik a pálinkáról az azonosító – a VPOP aggályai

admin
admin

2003. 07. 29. 13:33

Az adóraktárakban nem fordítanak kellő figyelmet arra az idén januárban életbe lépett szabályozásra, amely előírja, hogy a bérfőzetett pálinka kiadása során a főzető aláírásával és adóazonosító jelének a származási igazolványon, valamint a szesztermelési naplóban történő feltüntetésével köteles igazolni a pálinka átvételét.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője, Sipos Jenő keddi tájékoztatása szerint a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény egyik pénzügyminisztériumi rendelete írja elő, hogy a bérfőzetett pálinka kiadása során a főzető aláírásával és adóazonosító jelének a származási igazolványon, valamint a szesztermelési naplóban történő feltüntetésével köteles igazolni a pálinka átvételét.

A vámosok tapasztalatai viszont azt mutatják, hogy a rendeletben meghatározottak ellenére az adóraktárak nem fordítanak kellő figyelmet fentiek érvényesítésére – közölte Sipos Jenő. A vámhatóság azonban nem tudja elfogadni azt az elszámolást, illetve származási igazolványt, amelyeken adóazonosító jel helyett személyi igazolvány, útlevél, vagy más szám azonosítja be a bérfőzető személyét.

A szóvivő felhívja a figyelmet arra, hogy az adóazonosító jelet kérelem esetén az APEH illetékes területi igazgatóságai biztosítják valamennyi adóazonosító jellel még nem rendelkező kül- és belföldi személy részére.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Marjai János/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.