Belföld

Erősödött a Jukosz, gyengült a tőzsde

A befektetők figyelme hétfőn is a Jukosz (Yukos) olajipari vállalatra irányult a moszkvai értéktőzsdén, amely kis veszteséggel zárt.

A börze dollárbázison számított RTS indexe 0,84 pontos, azaz 0,18 százalékos gyengüléssel 459,84 ponton állt a kereskedés végén. Az indexben szereplő részvények közül 9-nek emelkedett, 8-nak csökkent az ára. 42 részvény változatlan áron zárt.

A Jukosz 0,62 százalékos emelkedéssel 11,44 dollárra erősödött. A főügyészség hétfőn újabb vádpontot jelentett be Platon Lebegyev, a Menatep pénzügyi csoport elnöke, a Jukosz olajtáraság társtulajdonosa ellen; a legújabb, negyedik vád: adócsalás. A börtönben levő üzletembert eddig nagy összegű csalással, előre kitervelt anyagi károkozással és bírósági döntés végre nem hajtásával vádolták.

Mihail Hodorkovszkij Jukosz-elnök üzlettársát és bizalmasát, Platon Lebegyevet egy 10 évvel ezelőtti privatizációs ügy kapcsán július 2-án tartóztatták le. A Jukosz szerint a főügyészség egyre több, állítólag a Jukoszhoz kapcsolódó bűnesetet kreál, mivel képtelen bizonyítékokkal előállni az eddigi vádak alátámasztására.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik