Belföld

Duna-parti Riviéra – indulhat a Budapest-plázs

A „kételyek és ellenállások dacára", párizsi minta alapján, Budapesten is megépíthetik a város tengerpartját: augusztusban két hétre kiszorítják a napozók az autókat a rakpartról.

Hétfő délután a XIII. kerületi ÁNTSZ is hozzájárult a Margit-hídtól a Dráva-utcáig tartó plázs berendezéséhez és a programsorozat megtartásához, így ezen a helyen 6-ától a 20-áig biztosan lesz homokos tengerpart, sétánnyal és pálmafákkal. A területet augusztus 22-éig nem vehetik birtokba az autók.

A szervezők a már meglévő területfoglalási engedélyen túl megkapták a tűzvédelmi szakhatósági engedélyt, és a Főpolgármesteri Hivatal közlekedési ügyosztálya is hozzájárult a közúti forgalom eltereléséhez a Margit híd pesti hídfőjétől a Dráva utcáig tartó útszakaszon. A tervek szerint az Újpesti rakpart forgalmát a Hungária körúti körgyűrű és a budai alsó rakpart vezeti majd el.

Az Újpesti rakpartot francia mintára alakítja majd Budapest Plázzsá Bér Beatrix vezetésével az Atmosphere Kft. A cég ügyvezetője, aki egyébként az egyik legnagyobb francia rendezvényszervező cégnek dolgozik, Párizsból, a Szajna-partról importálta az ötletet. S „bár egy-két héttel ezelőtt még sokan kételkedtek ebben, vagy ellenszegültek a Duna-menti tengerpart megvalósításának”, augusztus 6-ától 20-áig lesz Budapest plázs.

A párizsi folyópartot idén második alkalommal rendezik át, igaz, ott a szocialista polgármester vezetésével és kezdeményezésére. Az idén 3000 tonna homok kerül a Szajna-part három kilométeres szakaszára. Az egyébként Párizsban is kisebb felzúdulást kiváltott projekt költsége 1,5 millió euró, amelynek felét szponzorok fedezik.



Duna-parti Riviéra – indulhat a Budapest-plázs 1

A párizsi plázs


A Budapest Plage működtetésében a párizsi Szajna-parti hasonló rendezvény üzemeltetői is közreműködnek; felajánlotta például segítségét a tengerparti környezet kialakításában Jean-Christophe Choblet, a párizsi „tengerpart” építésze.

Bér Beatrix szólt arról is, hogy az újpesti plázs kialakítását augusztus 3-án, vasárnap kezdik, ezért aznap este már nem célszerű a Margit híd és a Dráva utca közti alsó rakparton parkolni, mivel a területen 4-én 0 órától parkolási tilalom lép életbe, s az ott parkoló autókat elszállítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik