Belföld

Rontott prognózisán a Pénzügyminisztérium

A Pénzügyminisztérium prognózisa szerint az idén az államháztartási hiány 4,8 százalék lesz a bruttó hazai termék (GDP) százalékában, szemben az előirányzott 4,5 százalékkal - tette közzé a tárca internetes honlapján.

A 2003. évi költségvetési törvény a deficitet 839,5 milliárd forintban határozta meg, amelyet most a tárca prognózisában 904,3 milliárd forintra módosított.

A közlés szerint az idén a GDP 18.690 milliárd forint lesz, szemben az előirányzott 18.510 milliárddal. A központi költségvetés adóssága a GDP százalékában az előirányzott 54,9 százalékról 55,4 százalékra változott.


A közlés szerint a bevételi oldalon a központi költségvetés és a Nyugdíjbiztosítási Alap kivételével a többi alrendszer esetében összességében az előirányzatnak megfelelő teljesítéssel számol a PM. Így a költségvetés személyi jövedelemadó bevételeinél valószínűsíthető mintegy 30 milliárd forintos bevételkiesést várhatóan ellensúlyozza a társasági adóbevétel-többlete. 

A pénzintézetekkel együtt számított társasági adóból származó bevétel előirányzott 417,3 milliárd forinttal szemben az idén várhatóan 447,9 milliárd forint lesz.  A tárca közlése szerint az általános forgalmi adó bevételek mintegy 50 milliárd forintos várható többletét az első félévi folyamatok alapozzák meg. Az idei évre a korábban tervezett 1.591 milliárd forintos bevételt 1.638 milliárdra várják. 

“A központi költségvetés szervek bevételi előirányzatánál magasabb, mintegy 80 milliárd forintos teljesülés várható, amely alapvetően az átvett pénzeszközök miatti halmozódással magyarázható” – közölte a pénzügyi tárca. A Nyugdíjbiztosítási Alapnál a munkáltatói és az egyéni járulékbevételek is túllépik az előirányzat szintjét összesen több mint 25 milliárd forinttal. Az előirányzat a két tételnél összesen 1.203,6 milliárd forint volt, amelyet most a tárca 1.228,9 milliárdra módosított.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.