Belföld

Orbán mondott beszédet a hálaadó istentisztelet után

Hálaadó istentiszteletet tartottak az árvízi újjáépítésért vasárnap a tiszaszalkai református templomban. A szertartáson részt vett Orbán Viktor, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke, volt kormányfő is.

A 2001. március 6-i tiszai gátszakadás következtében mintegy százmilliárd forintos kár érte a szatmár-beregi térséget, s a megrongálódott épületek között volt 60 egyházi létesítmény is – idézte fel a történteket Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Az akkori Fidesz-MDF-kisgazda kormány mintegy 800 millió forintot fordított a templomok, gyülekezeti termek, parókiák újjáépítésére és helyreállítására, míg a református egyház 500 millió forint saját forrással segítette az építkezéseket – áll a hálaadó istentiszteletre kiadott összesítésben.

A dokumentum szerint állami költségvetésből 30 épület rendbetétele fejeződött be, két létesítménynél a felújítás során derült ki, hogy többletforrásra van szükség, 12 templom és parókia újjáépítése pedig még mindig nem történt meg. Egyházi finanszírozással 14 létesítmény helyreállítása fejeződött be.

Az istentiszteletet követő nyilvános tiszaszalkai egyházközségi ülésen mondott beszédében Orbán Viktor arról szólt, hogy a 2001. március 6-i árvíz után az egész ország összefogott, hogy segítsen a bajbajutott embereken.

“Az újjáépítés nehéz, de szép történet volt” – hangsúlyozta a volt miniszterelnök, ám – tette hozzá -, mint oly sokszor, ennek a történetnek a végét is sikerült elrontani.

A volt kormányfő úgy vélte: nem lenne szabad úgy befejezni az építkezést, hogy az öröm és hálaadás helyett torzsalkodások, kifizetetlen számlák miatti huzakodások és becsapott vállalkozások maradjanak.




 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik