Belföld

Nőtt a német üzleti bizalmi index

A német Ifo gazdaságkutató intézet júliusi üzleti bizalmi mutatója 89,2 pont - közölték hétfőn az intézetben.

Az elemzők általában 89,5-89,7 pontot vártak júliusról. Júniusban a bizalmi mutató 88,8 pont volt, a májusi 87,6 pont, az áprilisi 86,6 pont, a márciusi 88,1 pont, a februári 88,9 pont és a januári 87,4 pont után.

A hétfői adatközlés előtt jelent meg a Financial Times Deutschlandban a német iparszövetség (BDI) vezetőjének, a Michael Rogowskinak a nyilatkozata arról, hogy érzése szerint a német gazdaság a fellendülés küszöbére érkezett, de a javulás szerény lesz és soká tart majd, amíg felgyorsul. Ez hozzájárult a piaci várakozáshoz, hogy az Ifo-mutató júliusban ismét emelkedik, harmadik hónapja egyvégtében. Az Ifo saját módszertana szerint a mutató három egymást követő havi emelkedése jelezhet fellendülést.

Az Ifo maga még júniusban nullára vette vissza a német gazdaság idei növekedési előrejelzését, és a 2004-es kilátást is 1,5 százalékra csökkentette. Az Ifo előzőleg, áprilisban, 0,5 százalékos növekedést jósolt az idei évre, csakúgy, mint a többi mértékadó német gazdaságkutató intézet. 2004-re az intézetek – köztük az Ifo is – még korábban 1,8 százalékos növekedést valószínűsítettek.

A német gazdaság az első negyedben 0,2 százalékkal visszaesett az előző negyedhez képest, és 0,5 százalékkal volt nagyobb a GDP az egy évvel korábbinál. A visszaesés a tavalyi utolsó negyedévi stagnálást követte, az egy évvel azelőttihez képest akkor is 0,5 százalékos volt a növekedés.

Németország gazdasága 0,2 százalékkal nőtt tavaly. Az 1993-as recesszió óta ez volt legalacsonyobb növekedési ütem, akkor 1,1 százalékkal esett vissza a német GDP. A legnagyobb euróövezeti gazdaság 2001-ben 0,6 százalékkal, 2000-ben 2,9 százalékkal bővült.

Az OECD idén 0,3 százalékos, jövőre 1,7 százalékos gazdaságnövekedésre számít Németországban. Az Európai Bizottság szerint az idén a német GDP 0,4 százalékkal, jövőre 2,0 százalékkal bővülhet. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) várakozása 0,5 százalék, illetve jövőre 1,9 százalék.

Az euróövezeti gazdaságok átlagosan stagnáltak az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedhez képest, és az átlagos GDP 0,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.


 

Ajánlott videó