Belföld

Nem kapnak kártérítést a moszkvai Dubrovka-túszdráma túlélői

admin
admin

2003. 07. 28. 10:51

moszkvai városi bíróság hétfőn helyben hagyta a tveri kerületi bíróság április végi döntését, amely szerint a Dubrovka színházban történt tavaly októberi túszdráma több túlélője, illetve az áldozatok hozzátartozói nem kapnak anyagi kártérítést.

A moszkvai bíróság húsz esetben utasította el a túlélők és a hozzátartozók ügyvédeinek fellebbezését, amely szerint az illetékes kerületi bíróság “alaptalanul” utasította el kártérítési keresetüket.

Világszerte megdöbbenést keltett, amikor 2002. október 23. és 26. között Moszkvában, a Dubrovka Színházban a Nord-Ost című musical előadásán mintegy 50 álarcos csecsen fegyveres terrorista túszul ejtett több mint 800 embert, köztük 75 külföldit. A támadók az épület felrobbantásával fenyegetőztek és az orosz csapatok csecsenföldi kivonását követelték. Három napig tartó patthelyzet után a biztonsági erők megrohamozták az épületet, aminek következtében 129 túsz és az összes túszejtő meghalt, többségük a kommandósok által bevetett altatógáz miatt, több mint 700-an megsebesültek. Sámil Bászájev csecsen hadúr később elismerte, hogy ő állt a moszkvai színház elfoglalása mögött.

Az ügyvédek szerint a tveri kerületi bíróság nem vett figyelembe minden körülményt, több tanút, valamint a terrorcselekmények áldozatainak kifizetendő kártérítésekre specializálódott nemzetközi jogi szakértőt nem hallgattak meg.

A túlélők, illetve az áldozatok hozzátartozóinak ügyvédei közölték: az európai emberi jogi bírósághoz fordulnak ügyükkel. A tveri kerületi bíróság másodízben utasított el a Dubrovka-túszdrámával kapcsolatos kártérítési kereseteket, első, április 23-i döntését a moszkvai városi bíróság szintén helybenhagyta.

A kerületi bíróságra összesen 61 kártérítési kereset érkezett az ügyben, mindegyik átlagosan 1 millió dolláros követeléssel. Eddig a keresetek felét utasították el, a többiről még nem döntöttek. A moszkvai kormány a bírósági döntésekkel összhangban nem ismerte el a kártérítési kérelmek jogosságát.

A kártérítések ügyében viszont született már pozitív döntés is. A kuzminki kerületi bíróság a múlt héten nagy összegű kártérítést ítélt meg egy moszkvai nőnek és kislányának, amiért az asszony a túszdrámában elveszítette férjét. Az anya és lánya havonta 200-200 dollár összegű kártérítésben részesül a gyerek 14 éves koráig; a kifizetendő kártérítés teljes összege mintegy 50 ezer dollár.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.