Belföld

Nem kapnak kártérítést a moszkvai Dubrovka-túszdráma túlélői

moszkvai városi bíróság hétfőn helyben hagyta a tveri kerületi bíróság április végi döntését, amely szerint a Dubrovka színházban történt tavaly októberi túszdráma több túlélője, illetve az áldozatok hozzátartozói nem kapnak anyagi kártérítést.

A moszkvai bíróság húsz esetben utasította el a túlélők és a hozzátartozók ügyvédeinek fellebbezését, amely szerint az illetékes kerületi bíróság “alaptalanul” utasította el kártérítési keresetüket.

Világszerte megdöbbenést keltett, amikor 2002. október 23. és 26. között Moszkvában, a Dubrovka Színházban a Nord-Ost című musical előadásán mintegy 50 álarcos csecsen fegyveres terrorista túszul ejtett több mint 800 embert, köztük 75 külföldit. A támadók az épület felrobbantásával fenyegetőztek és az orosz csapatok csecsenföldi kivonását követelték. Három napig tartó patthelyzet után a biztonsági erők megrohamozták az épületet, aminek következtében 129 túsz és az összes túszejtő meghalt, többségük a kommandósok által bevetett altatógáz miatt, több mint 700-an megsebesültek. Sámil Bászájev csecsen hadúr később elismerte, hogy ő állt a moszkvai színház elfoglalása mögött.

Az ügyvédek szerint a tveri kerületi bíróság nem vett figyelembe minden körülményt, több tanút, valamint a terrorcselekmények áldozatainak kifizetendő kártérítésekre specializálódott nemzetközi jogi szakértőt nem hallgattak meg.

A túlélők, illetve az áldozatok hozzátartozóinak ügyvédei közölték: az európai emberi jogi bírósághoz fordulnak ügyükkel. A tveri kerületi bíróság másodízben utasított el a Dubrovka-túszdrámával kapcsolatos kártérítési kereseteket, első, április 23-i döntését a moszkvai városi bíróság szintén helybenhagyta.

A kerületi bíróságra összesen 61 kártérítési kereset érkezett az ügyben, mindegyik átlagosan 1 millió dolláros követeléssel. Eddig a keresetek felét utasították el, a többiről még nem döntöttek. A moszkvai kormány a bírósági döntésekkel összhangban nem ismerte el a kártérítési kérelmek jogosságát.

A kártérítések ügyében viszont született már pozitív döntés is. A kuzminki kerületi bíróság a múlt héten nagy összegű kártérítést ítélt meg egy moszkvai nőnek és kislányának, amiért az asszony a túszdrámában elveszítette férjét. Az anya és lánya havonta 200-200 dollár összegű kártérítésben részesül a gyerek 14 éves koráig; a kifizetendő kártérítés teljes összege mintegy 50 ezer dollár.

Ajánlott videó