Belföld

Jukosz-botrány: újabb vádpont Lebegyev ellen

Az orosz főügyészség hétfőn újabb vádpontot jelentett be Platon Lebegyev, a Menatep pénzügyi csoport elnöke, a Jukosz olajtáraság társtulajdonosa ellen.

A Lebegyev elleni legújabb, negyedik vád adócsalás. Az előzetes letartóztatásban levő üzletembert eddig nagy összegű csalással, előre kitervelt anyagi károkozással és bírósági döntés végre nem hajtásával vádolták.

Mihail Hodorkovszkij Jukosz-elnök üzlettársát és bizalmasát, Platon Lebegyevet július 2-án vették őrizetbe egy tíz évvel ezelőtti privatizációs ügy kapcsán. Letartóztatása óta a Jukosz adóügyeit és egyes tranzakcióit is ellenőrzik. A kiterjedt ügyészségi vizsgálat során egy ízben fegyveres biztonsági emberek kíséretében kutatták át a Jukosz irodáit.

A moszkvai városi bíróság a múlt héten meghatározatlan időre felfüggesztette a Lebegyev szabadlábra helyezését célzó semmisségi panasz vizsgálatát, azzal az indoklással, hogy új dokumentumokra derült fény.

A Jukosz-botrány annak ellenére nem csillapodik, hogy Mihail Kaszjanov miniszterelnök is kijelentette: a Jukosz körül kialakult helyzet kedvezőtlen hatást gyakorol Oroszország nemzetközi megítélésére.

A leggazdagabb orosznak tartott Mihail Hodorkovszkij meg van győződve arról, hogy Lebegyev nem bűnös. German Gref gazdaságfejlesztési miniszter a Profil magazinnak adott múlt heti nyilatkozatában felszólította a hatóságokat: minél előbb zárják le az ügyet, hogy a piac megnyugodjon.

Egyes elemzők szerint a Jukosz elleni akció hátterében azoknak az egykori KGB-s személyeknek a támadása áll, akik Vlagyimir Putyin elnök, volt KGB-főnök árnyékában vonultak be a Kremlbe, és meg akarják nyirbálni a Jelcin-éra alatt nagy politikai befolyást szerzett oligarchia hatalmát.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!