Belföld

Újra fellángolhat a stabilitási paktum körüli vita

Az EU kereskedelmi biztosa, Pascal Lamy felizzította a stabilitási és növekedési paktum körüli vitát. Az Ázsia-Európa csúcstalálkozón nyilatkozó Lamy szerint az eurózóna tagországainak adópolitikáját meghatározó paktumot korszerűsíteni kell.

A paktum szerint az eurót elfogadó 12 országnak a költségvetési hiányt az éves GDP három százaléka alatt kellene tartania, de Lamy szerint ez a követelmény “túl egyszerű ahhoz, hogy egy gazdaságot irányítson”. Szerinte az EU-nak “intelligensebb” paktumra van szüksége, amely azt követeli a tagországoktól, hogy középtávon tartsák egyensúlyban költségvetésüket – hasonlóan a Nagy-Britanniában alkalmazott módszerhez.

Kár, hogy Lamy pont francia

A paktum megreformálására vonatkozó felszólításával Lamy honfitársa, Jacques Chirac francia államfő mellé áll. A francia politikusok nem minden érdek próbálják megváltoztatni a stabilitási és növekedési paktum szabályait. Hazájuk 2004-ben harmadszor szegi meg a paktum előírásait, és Németországhoz hasonlóan magas bírság kifizetésére készülhet.

A kisebb tagországok – amelyeknek a költségvetési hiánya általában alacsonyabb – erőteljesen lobbiznak a paktum változatlan formájában történő megtartása mellett, mondván, hogy az egységes valutát szabályzó törvények hitelessége forog kockán, ha a nagy államok bármit megtehetnek következmények nélkül. Az Európai Központi Bank is a jelenlegi szabályozás megtartása mellett érvel.

Forrás: www.euro.hu


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik