Belföld

Új áramtermelő kapacitásokra lenne szükség

Az elektromos energia iránti növekvő igény, a környezetvédelmi okok miatt kieső erőművek és az árampiaci liberalizáció miatt új erőművi kapacitásokra lesz szükség 2010-ig - véli Tombor Antal, a Mavir elnök-vezérigazgatója.

A Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt. (Mavir) vezetője szerint az áramfogyasztás növekedése az idén várhatóan megközelíti a 3 százalékot. Az elnök-vezérigazgató elmondta: egyre több elektromos gép és berendezés található a háztartásokban és a munkahelyeken is, például a számítógépek, klímaberendezések elterjedése dinamikus és az ipar bővülése is növeli az elektromos áram iránti igényt.

Tombor Antal szólt arról, hogy a Mavir tanulmányt készíttetett az áramfogyasztói igények alakulásáról, amely évente a GDP-növekedés felének megfelelő áramigény-emelkedést vetít előre a következő időszakban. Ez, valamint a liberalizálódó piac igényei, továbbá a hazai erőműpark selejtezései miatt kieső kapacitások szükségessé teszik annak vizsgálatát, hogy az igényeket hogyan lesznek képesek kielégíteni a hazai erőművek.

Tombor Antal elmondta: az év végére elkészítenek a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium számára egy kapacitásprognózist, de az már most látszik, hogy új kapacitásokra lenne szükség. Legalább 300 megawatt úgynevezett szabályozókapacitás már jelenleg is kellene – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Emlékeztetett arra, hogy a 2004. végén hatályba lépő környezetvédelmi normák miatta 500-600 megawatt erőművi kapacitás esik ki a rendszerből selejtezés miatt. Prognózisukban alapváltozatként azzal is számolnak majd, hogy a Paksi Atomerőmű élettartam-meghosszabbítás után tovább üzemelhet.

Tanulmányában a Mavir rá fog mutatni arra, hogy milyen időtávra, milyen típusú, hány üzemórát üzemelő új erőművi kapacitásokra lesz szükség.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik