Belföld

A francia kormány tovább privatizálja a Renault-t

A francia kormány 1,3 milliárd dolláros bevételre számít a Renault-ban meglévő részesedése egy részének eladásából. A részvényeladás célja az, hogy hosszabb távon javítsák a francia autógyártó részvénypiaci kilátásait.

A JP Morgan koordinálja a Société Générale és a Deutsche Bank mellett a 24,2 millió részvény értékesítését, ami a Renault cégben meglévő francia állami tulajdon 8,5 százalékát teszi ki. Az intézményi befektetőknek történő nyíltpiaci értékesítés, majd a cég alkalmazottainak történő eladás után a francia állam 15 százalékát tartana meg Európa negyedik legnagyobb autógyártó cégének.

A részvényeket a JP Morgan közlése szerint 48,65 és 49,15 euró közötti árfolyamon ajánlják majd fel.

A pénzpiaci szekértők kedvezően ítélik meg az akciót, amely a vállalat likviditásának javulásával, jegyzése emelkedésével járhat. A párizsi kormány az eladást a Renault-papírok felfutása idejére időzítette – mondják.

A kora délutáni órákra a hétfői 49,8 eurós nyitóárfolyamról 1,12 százalékkal csökkent a jegyzés, szemben az autóipari papírok enyhe emelkedésével. Ennek ellenére a szakértők szerint a jegyzések az 50, esetleg még a 60 eurót is elérhetik. A társaság részvényei az elmúlt két hónapban több mint 30 százalékkal emelkedtek.

A Renault a múlt héten jelentette be, hogy több mint egyharmadával mérséklődött működési eredménye az első fél évben, de az adózás utáni profitja 32 százalékkal ugrott meg főként japán partnerének, a Nissannak jóvoltából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik