Belföld

Férfikreativitás – a korral és a házassággal gyengül

Ha egy férfi harmincas évei közepére nem ér el jelentős tudományos vagy művészi sikert, valószínűleg már később sem fog – derül ki egy friss kutatásból.

Az ókori beszámolók szerint, amikor a kora harmincas éveiben járó Julius Ceasar meghódította a spanyol várost, Cadizt, Nagy Sándor szobra előtt sírva fakadt. Nagy Sándor ugyanis ennyi idősen már a világ ura volt.

A férfiak művészi és tudományos eredményei harmincas éveikre kiteljesednek, a házasság és a gyerekvállalás után viszont jelentős csökkenés áll be kreativitásuk terén – állítja a Journal of Research in Personality című pszichológiai lap legfrissebb számában dr. Satoshi Kanazawa, a London School of Economics evolúciós pszichológusa.


Férfikreativitás – a korral és a házassággal gyengül 1

Einsteinnek ebben is igaza lett

A kutató 280 neves, kollégái szerint komoly tudományos vagy művészi eredményeket elért tudós életpályáját vizsgálta. Ennek során különös figyelmet szentelt annak, mennyi idősen érték el szakmai sikereiket. Adatsorai alátámasztják Albert Einstein 1942-es híres mondását: “aki harmincas éveire nem tesz le valami nagyot a tudományos életben, az soha nem is fog”. (A tudós akkor 63 éves volt.)

Kanazawa azt találta, hogy a tudományos produktivitás a korral mérséklődik. A vizsgált nagy elmék kétharmada jelentős felfedezéseit harmincas évei közepéig vitte véghez.


Nagyobb viszaesést eredményezett a házasság: kortól függetlenül azt találták, hogy a tudósok negyedének utolsó nagy tudományos felfedezése a házasságkötés utáni első öt évre tehető, azaz virtuálisan búcsút mondtak a tudomány istennőjének. Agglegény tudósok azonban idősebb korukban is elértek komolyabb szakmai sikereket.

A háttérben a tesztoszteron

Kanazawa hasonló tendenciákat talált a tudós-, zeneszerző-, festő-, költő- és írógéniuszok esetében, sőt a bűnözőknél is. Egy korábbi kutatása szerint ugyanis a tinédzserévek során eldől az, hogy valaki rossz útra téved-e. Azok a bűnőzök azonban, akik előbb-utóbb a házasság mellett teszik le voksukat, megjavulnak. Míg az elkötelezettséget nem vállaló sorstársaik nagy valószínűséggel dősebb korukban is elkövetnek bűntetteket.

A London School of Economics pszichológusa a jelenséget evolúciós okokkal magyarázza. Úgy véli, hogy a fiatal férfiak a kitüntetett nő figyelméért folyó versengés során igyekeznek a legtöbb kreativitást kihozni magukból. A versengést a tesztoszteron hormon irányítja – állítja Kanazawa. – Miután valaki megállapodik, tesztoszteronszintje és ezzel kreativitása is visszaesik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik