Belföld

Európai bizottsági vizsgálat lesz a német útadó miatt

A német környezetvédelmi miniszter élesen bírálta az Európai Bizottságot, mondván, hogy az EU szabályait másképp alkalmazzák Németország esetében, és másképp az EU többi országaival szemben.

Jügen Trittin azért bírálja a bizottságot, mert az úgy döntött, hogy megvizsgálja az új német autópálya-fizetési rendszert, amely szeptemberben lépne életbe. Ősztől ugyanis a teherautók számára fizetőssé teszik a német autópályákat. A kormány egyidejűleg bevezetne egy kárpótlási szisztémát, ezt azonban az Európai Bizottság aggályai szerint jórészt csak a német szállító cégek tudják majd kihasználni. Ezzel a németek saját vállalataikat részesítenék előnyben, amivel megszegik az állami segélyekről szóló EU-s törvényeket.

Schröder is haragszik

Trittin felhívta a figyelmet arra, hogy Spanyolországban és Franciaországban évek óta működik a fizetős autópálya rendszer, ott is van kompenzáció, ám emiatt a bizottság egyszer sem aggódott. Viszont amikor Németország – amely Trittin szerint a “az EU-n belüli szállítás legnehezebb gazdasági és ökológiai súlyát cipeli” – megpróbál bevezetni egy útadót, hirtelen alkalmassá válik a vizsgálatra.

A Handelsblatt szerint nem csak a környezetvédelmi minisztert háborodott fel a bizottság kezdeményezésén, hanem a német közlekedési minisztert és a Gerhard Schröder kancellárt is aggasztják a vizsgálat hírei.


Forrás: www.euro.hu


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik