Belföld

Európa egyre drágább

Az európai közös pénz árfolyamának növekedésével emelkedtek a megélhetési költségek az Európai Unió nagyvárosaiban, miközben a kelet-európai városokra az árfolyamváltozás kisebb hatást gyakorolt - állapította meg hétfőn közzé tett felmérésben az Economist Intelligence Unit brit gazdaságelemző csoport.

A világ 125 nagyvárosát tartalmazó listát a legnagyobb
relatív költséggel még mindig Tokió és Oszaka vezeti, de az európai uniós – mindenekelőtt az euróövezeti – városok az egy évvel ezelőtti állapothoz képest jelentősen előreléptek. Az ír főváros, Dublin például 34 helyet haladva a világ 24. legdrágább városának bizonyult a friss vizsgálat szerint. Frankfurt 33 helyet lépett előre, és jelenleg a 22. Az EU-ban fekvő városok között London több év után átadta vezető helyét Koppenhágának, és még Párizs is megelőzte a brit fővárost. Az európai helyszínek közül nem uniós városok állnak legelőkelőbb helyen a világlistán, hanem Oslo és Zürich. Koppenhága az összesített listán a hatodik helyen szerepel, az euróövezeti első Párizs hetedik, London tizedik.


Ezúttal az euró/dollár árfolyam növekedésének tulajdonítható a legjelentősebb hatás. A kelet-európai városok pozíciója az elmúlt évben alig változott. Abban a térségben továbbra is Moszkva a legdrágább, ezzel a 88. helyre került. A 114. helyen álló Bukarest a legolcsóbb. Budapest a korábbi 118. helyről a 96.-ra került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik