Belföld

Erőszakkal fenyegeti Amerikát a Hezbollah

A Hezbollah fegyveres iszlám szervezet vezetője visszautasította hétfőn a terrorizmus bélyegét, és arra figyelmeztette az amerikai vezetést, hogy az ellene irányuló esetleges fegyveres kísérletre erőszakkal válaszol.

Hasszan Naszrallah sejk, a libanoni székhelyű síita szervezet első embere a The Times brit napilapnak adott interjút, több mint öt év után először. Ebben elutasította azt a hivatalos amerikai vádat, hogy a Hezbollah terrorszervezet, sőt azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy politikája segíti a terrorizmust. Kijelentette, hogy a nyolcvanas években amerikai segítséggel képezték Oszama bin Laden terroristavezér mudzsahedinjeit az afganisztáni szovjet megszállás ellen, és az irániak ellen annak idején bevetett iraki vegyi fegyverek egy része is amerikaiaktól került Irakba.

Az Egyesült Államok az érdekeltségeit leginkább veszélyeztető szervezetek listáján előkelő helyen szerepelteti a Hezbollahot, amely 18 éves harcot folytatott Dél-Libanon izraeli megszállása ellen. Washington egyebek közt emberrablásokat és 1983-as bejrúti öngyilkos merényleteket ír a szervezet számlájára, ezek amerikai diplomáciai és katonai épületek ellen irányultak. Naszrallah szerint azonban a Hezbollah ellenálló jellegű csoport, amely népe és országa védelmében harcol.



 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik