Belföld

Elmaradnak a terméshozamok a korábbi évek átlagától

Néhány nap múlva befejeződhet az aratás országban. A terméshozamok lényegesen elmaradnak a korábbi évek átlagától - tájékoztatta az MTI-t hétfőn Budapesten Kovács Béla, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárrendtartási Hivatalának (FVM ARH) osztályvezetője.

A szakember elmondta: az országban csaknem mindenütt már több mint 90 százalékban végeztek az aratással a gazdálkodók.

A hozamok rendkívül alacsonyak, búzából országos átlagban 2,7 tonna termett hektáronként, ami azt jelenti, hogy 3 millió tonna körüli össztermés várható ebből a gabonafajtából. Az osztályvezető közölte azt is: jelenleg nincs napirenden a búza esetleges kiviteli tilalma. Kovács Béla úgy fogalmazott: “a kivitel korlátozásának fokozatai vannak, és annak csak végső lépése lehet a tilalom esetleges bevezetése.”

A szakember tájékoztatása szerint az árpánál összesen mintegy 800-850 ezer tonna összmennyiségre lehet számítani. Ez hektárra vetítve országosan mintegy 2,5 tonnás átlagot jelent. Az egyéb kalászos gabonákból – beleértve például a rozsot és a tritikálét – országosan 4,3-4,5 millió tonnás össztermés várható.
Kovács Béla a kukorica várható hozamait nem kívánta megbecsülni, azt ugyanis az elkövetkező hetek időjárása még jelentősen befolyásolhatja. Napraforgóból a szakember szerint közepes termés várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik