Belföld

Bezár a mohácsi Vegeta gyár? – a cég portása cáfol

Vasárnapi számában a Vecernji list című zágrábi újság arról írt, hogy az üzleti gondokkal küzdő Podravka horvát élelmiszeripari vállalat komolyan fontolgatja, hogy becsukja lengyelországi Vegeta gyárát és hasonló sorsra juthat a mohácsi Vegeta gyár is.

A hír igazolása érdekében a FigyelőNet megpróbálta elérni a vállalat illetékeseit, de a porta felsőbb utasításra „nem kapcsol újságírót”. A mohácsi gyár portása indoklásul csak annyit közölt, hogy a cég vezetősége „igen mérges” a felröppent hír miatt, és elzárkózik mindenfajta nyilatkozat elől. A gyárbezárásról szóló információ „minden valószínűség szerint csak kacsa” – mondta a vállalat portása, aki további felvilágosítást nem kívánt adni.

A legnagyobb példányszámú horvát napilap szerint egyébként a lengyel- és a magyarországi Vegeta gyár is akkor épült, amikor a gazdaságilag meglehetősen elszigetelt Horvátországnak nem volt még egyetlen kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodása sem a szomszédjaival, és az ilyen megoldások logikusak voltak. Ma azonban már más a helyzet és mind a kostrzyni, mind a mohácsi üzem jóformán fölöslegessé vált – írja a Vecernji list. Hozzáfűzi, hogy a lengyel piacon tavaly 13 százalékkal, 299 millió kunáról 259 millióra (9,635 milliárd forintra) csökkent a vegeta eladása, és az idén csökkenőben van a cseh és a szlovák piacon is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik