Belföld

Amerikai csapatösszevonás Libéria partjainál

Kétéltűekkel felszerelt haditengerészeti egységeknek adott parancsot George W. Bush amerikai elnök, hogy vonuljanak Libéria partjaihoz. A többek között 2300 tengerészgyalogosból álló egység a Földközi-tengertől hajózik az afrikai partokhoz. Mint ismeretes Libériában már régóta követeli a lakosság, hogy nemzetközi békenfenntartó erők jöjjenek az országba, amelyben súlyos áldozatokat követelő polgárháború dúl.

Bush parancsa egyelőre nem világos, hogy milyen célokat szolgál. Nem partraszállásról van ugyanis szó, az amerikai haditengerészet egyésgei a libériai partok közelében foglalnak majd el pozíciókat.

Az amerikai hadügyminisztérium illetékesei szerint a három hajóból álló haditengerészeti egység egy héten belül érheti el az afrikai ország térségét. Várhatóan az amerikaiak feladata az lesz, hogy segítsék azt az 1300 főből álló katonai kontingenst, amelyet Nigéria küldött békefenntartó célokkal Libériába.

Ajánlott videó

Kedden késő este jelentették be, hogy a tájékoztató idején életbe lépő szabályozás nyomán véget ér a 480 forintos üzemanyag korszaka: a Mol irányárai szerint a 95-ös benzin immár 641 forintba, a dízel pedig 699 forintba kerül.