Belföld

Megállapodott a Rába a honvédelmi tárcával

A Rába Jármű Kft. és a Honvédelmi Minisztérium Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatala pénteken aláírta a 2004-es évre szóló első szerződést katonai terepjáró gépjárművek szállításáról bruttó 4,2 milliárd forint értékben.

A Rába 90 db H-14.206AEL típusú katonai terepjáró tehergépkocsit szállít a honvédségnek a 2004. évi szállításra vonatkozó szerződés értelmében, ami a második olyan kereskedelmi megállapodás, amit a felek a 15 éves együttműködési keretszerződés alapján írtak alá.


A speciális katonai felhasználásra szánt Rába H-típusú járműcsalád 10 éves folyamatos fejlesztés eredménye. A H-18-as járművek jól szerepeltek az SFOR és KFOR kontingensnél való alkalmazás során. A termékcsalád 5 tonna teherbírású tagja a H-14-es jármű, amelyet a kitűnő terepjáró-képesség, a gyors bevethetőséghez elengedhetetlen légi- és vasúti szállíthatóság és a személyzet hatékony védelme jellemez. Az említett követelmények maradéktalan teljesítésén felül a jármű jelenlegi, továbbfejlesztett változata kielégíti az Európai Uniós műszaki-közlekedési követelményeket és megfelel a NATO ajánlásoknak.


A jármű korszerű, összkerékhajtású hajtáslánccal és az EURO-3 emissziós normákat kielégítő motorral rendelkezik. A Rába hozzávetőleg 15 éve szállítja amerikai partnerének tehergépjárművekbe azt a Rába futómű-családot, amivel a H-14-es járműveket szereli. A futóművek kivitele lehetővé teszi a gumiabroncsok menet közbeni szabályozását, ami az összkerékhajtással és blokkolásgátlóval kiegészítve lényegesen megkönnyíti a szélsőséges talajviszonyokon való közlekedést.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik