Belföld

Még egy befektető sem jelentkezett a kórházakra

A kormány június közepén a szakmai szervezetek tiltakozása ellenére ragaszkodott az úgynevezett kórháztörvény sürgős parlamenti jóváhagyásához, ám a „piac" egyelőre mozdulatlan - olvasható a Népszabadságban.

Az egészségügy korszerűsítéséért felelős kormánybiztos, Győrfi István elmondta: ő is csak jövőre számít az első befektetői hullámra. Szerinte ugyanis legkevesebb hat hónapra, de akár egy évre is szükség lehet az intézmények gazdálkodásának átalakítására. E nélkül viszont nem lehet szó privatizációról.

Eddig a szaktárca nemigen hallott egyetlen helyhatóságról sem, amelyik július elseje – a törvény hatálybalépése – óta emiatt összehívta volna a képviselő-testületét. Arra a kérdésre, hogy akkor miért volt ennyire sürgős a törvény elfogadtatása, Tóth Judit, a kormánybiztos szóvivője felelt: éppen azért, mert egy nagyon hosszú folyamatról van szó, a kezdőpontot végre meg kellett határozni. Másrészt annak megakadályozására is szükség volt, hogy a Mikola-féle privatizációs törvény hatályba lépjen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik