Belföld

Létszámcsökkentés a MeH-ben – inkább átszervezés?

A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) engedélyezett köztisztviselői és munkavállalói létszámának legalább 30 százalékos csökkentésére kell előterjesztést készítenie a hivatalt vezető miniszternek szeptember 30-áig a kormány határozata értelmében.

A kormány hivatalos lapjának a Határozatok Tárának legújabb számában megjelent kormányhatározat alapján e létszámcsökkentés a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatala, a Nemzeti Területfejlesztési Hivatal és az Esélyegyenlőségi Hivatal önálló költségvetési szervként történő létrehozásához kapcsolódik.

A határozat rendelkezik a minisztériumokban dolgozó köztisztviselők és munkavállalók összlétszámáról is, ami 207 fővel, 8950-re nő a múlt év augusztusi kormányhatározatban foglaltakhoz képest.

A Miniszterelnöki Hivatal létszáma 46 fővel 826-ra emelkedett a most elfogadott határozatban, s ez csökken majd 30 százalékkal.

Az idei határozat vesztese a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, ahol a létszámot 239 emberrel csökkenteni kell, 745 főre.

Ezzel szemben a Külügyminisztérium létszáma 174 fővel emelkedett 2053-ra, míg a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál 66 fős létszámkeret-növekedést értek el, így az összlétszám a GM-nél 681 lehet.

Az egy évvel korábbihoz képest az FVM-en kívül sehol sem csökkent az engedélyezett létszám. Nem módosult a dolgozók száma a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumban (215 fő), a Honvédelmi Minisztériumban (221 fő) és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban (580 fő).

Több mint tíz százalékkal, 43 fővel 293-ra gyarapodott a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának létszáma, és 35 fővel 258-ra nőtt a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban engedélyezett álláshelyek száma.

Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium létszáma 21 fővel, 610-re, az Igazságügyi Minisztériumé 17 fővel 384-re növekedett. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 213 fős új kerete 13 fővel haladja meg a tavaly augusztusit, míg az Oktatási Minisztériumnál 17 fővel 570-re emelkedett a foglalkoztatottak létszáma.

Néhány fővel bővült a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium létszáma, a Belügyminisztériumnál 665-en, a Pénzügyminisztériumban 609-en dolgozhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik