Belföld

Két százalékkal nő a nyugdíj év végén

Az idén novemberben a nyugdíjasok jogosan számíthatnak még mintegy két- százaléknyi nyugdíjemelésre – januárig visszamenőleg. Az özvegyek járandóságát pedig – a most érvényben lévő törvények alapján – 25 százalékkal kell növelni novembertől.

A nyugdíjak januárban 8,4 százalékkal emelkedtek, annak alapján, hogy a költségvetés készítői erre az évre 5 százalékos fogyasztóiár-emelkedéssel és 11,8 százalékos nettó keresetemelkedéssel számoltak. A hatályos törvények értelmében e kettő számtani átlaga alapján kell az év elején a nyugdíjakat emelni, s minden év novemberében az eltérést – ha van – januárig visszamenőleg korrigálni.

A KSH legfrissebb adatai szerint májusban a keresetek 18,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy éve. A GKI Gazdaságkutató Rt. májusi előrejelzése szerint az idén összességében 16 százalékos nettó keresetemelkedés várható, és legújabb kalkulációiban már a pénzügyi tárca is 16-17 százalékos értékkel számol.Ennek alapján tehát az idén ellátásuknak mintegy kétszázalékos kiegészítő emelésére számíthatnak a nyugdíjasok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik