Belföld

Jóváhagyta a bolgár versenyhivatal az OTP-DSK ügyletet

Az OTP megkapta a bolgár versenyhivatal engedélyét a DSK megvételére csütörtökön.

Bolgár internetes lapok híradása szerint a Konkurencia-védelmi Bizottság csütörtöki határozatában kimondta, hogy az OTP-DSK ügylet nem sérti a monopólium ellenes törvényt. A döntés 14 napon belül megtámadható a Legfelsőbb Bíróságon.

Az OTP Bank már minden szükséges engedéllyel rendelkezik,egyedül a bolgár bankfelügyelet jóváhagyása kell még, ahhoz, hogy a Bolgár Nemzeti Bank illetékes vezetője aláírja a végső engedélyt a második legnagyobb bolgár bank részvényeinek megszerzéséhez.

Az OTP Bank Rt.-vel az idén május 20-án írták alá a megállapodást a DSK Bank 100 százalékának eladásáról. Az ügyletet a bolgár illetékesek a legsikeresebb privatizációs ügyletnek minősítették nyilatkozataikban.

A megállapodás szerint a vevőnek 80 napja van arra, hogy megszerezze a szükséges engedélyeket a bolgár és a magyar hatóságoktól, ami feltétele annak, hogy a DSK részvényei a tulajdonába kerüljenek. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete már megadta az engedélyt, ami eljutott a Bolgár Nemzeti Bankhoz, és lapértesülések szerint a jövő héten tárgyalja az OTP-DSK ügyletet a bolgár versenyhatóság, így valószínűleg augusztus elejéi megtörténhet az adás-vétel véglegesítése.

Az OTP Bank 311 millió eurót fizet a Nép Bankjának is nevezett DSK Bank száz százalékos tulajdonjogának megszerzéséért. A DSK Bank 27,281 millió leva (13,9 millió euró) adózás utáni eredményt ért el 2003 első félévében, ami 9,5 százalékkal haladja meg a tavaly első félévi adózott profitot. Tavaly egész évben a bank adózótt eredménye 40,682 millió leva volt, 70 százalékkal több, mint 2001-ben.

A bank által a múlt héten közzétett tájékoztatás szerint a DSK hitelportfóliója 2003 első hat hónapjában 1,044 milliárd leva fölé emelkedett, szemben a tavaly féléves 774 millió levával, ami 35 százalékos növekmény. Az év eleje óta a DSK 102 millió levával több lakossági hitelt folyósított, mint 2002 első félévében, a kihelyezett vállalkozási hitelek összege 29 millió levával nőtt 2003 első félévéhez képest.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik