Belföld

Harcot indít az EU a hamis termékek ellen

Az európai piacokat elárasztják a hamisított márkajelzésű termék, ezért az Európai Bizottság szigorú szabályozással tervezi megnehezíteni a csempészek dolgát.

Frits Bolkestein belső piaci biztos szerint a kalóztermékek piaca a világ kereskedelmének 5-7 százalékát teszi ki. Öt évvel ezelőtt, 1998-ban az EU határánál 10 millió darab hamisított árucikket foglaltak le. Ez a szám 2001-re megtízszereződött, és a 2003 elején regisztrált adatok a trend további erősödését jelzik. A hamisított cikkek ma már évente több mint 2 milliárd eurós kárt okoznak az EU-országok gazdaságának.

A hamis termékek legnagyobb része Thaiföldről származik (23 százalék), majd Kína (18 százalék), Törökország (8 százalék), Hongkong (5 százalék), és az egyik jövendőbeli EU tagország, a Cseh Köztársaság (4 százalék) következik.

A 2004. július elsején életbe lépő új bizottsági szabályozás a hamis és kalóztermékek elleni harc frontvonalát az EU határaihoz tolja előre, célul tűzve ki, hogy az ellenőrzések szigorításával megakadályozzák a hamisított márkajelzésű, silány termékek bejutását az unió piacára.


Forrás: www.euro.hu


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik