Belföld

Amerikába utazott a palesztin elnök – történelmi látogatás

A Jordán folyó nyugati partján Izrael által tervezett kerítés létesítése ellen kezdett kampányt csütörtökön Washingtonban Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök, akinek látogatását történelminek minősítik az Egyesült Államokban.

A néhány hónapja kinevezett kormányfőt – egyben az első palesztin vezetőt – pénteken fogadja George Bush elnök, aki nagy reményeket fűz Abbász tevékenységéhez a Washington által erősen szorgalmazott, útiterv néven ismert békekezdeményezés megvalósítása szempontjából. A béketerv egyik legfőbb eleme az önálló palesztin állam, amelyet 2005-re irányoz elő.

Az amerikai várakozások ellenére a palesztin miniszterelnök nem a legkedvezőbb előjelek közepette érkezett Washingtonba. Az izraeli kormányfővel, Ariel Saronnal tartott legutóbbi találkozója ugyanis nem sok eredményt hozott, változatlanul nehéz dűlőre jutnia a szélsőséges palesztin szervezetekkel, sőt az elégedetlenkedő palesztin parlament épp indulásának előestéjén jelentette be, hogy Abbász hazatérte után bizalmi szavazást tart a kormányfő sorsáról. Ami egyben azt jelenti, hogy Mahmúd Abbásznak valami eredményt az Egyesült Államokban mindenképp el kell érnie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik