Belföld

A villányi szőlőtőkék kiadós esőre szomjaznak

A világhírű villány-siklósi borvidéket is sújtja az idei aszály; bár egy kiadós esőzés sok mindent helyrehozhat, a sekély talajon élő ültetvények egy részében visszafordíthatatlan károk keletkeztek - közölte a pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója az MTI-vel.

Kozma Pál elmondta: a növényeken egyre jobban látható a vízhiány és a forró levegő hatása, bizonyos parcellákban szokatlan módon már sárgulnak a levelek, a bogyók nem fejlődtek ki, vagy a vártnál sokkal kisebbek.

Villány környékén emberemlékezet óta nem volt az ideihez hasonlóan aszályos június és július, a szárazságot csak az ellenállóbb fajták, például az olaszrizling, a chardonnay, illetve azok az ültetvények tűrik jobban, amelyeket mély rétegű talajba telepítettek. Az igazgató szerint a károkat egyelőre nem lehet megbecsülni és a termés egészére nézve sem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

Ugyanakkor egy 2-3 részletben érkező, nagy mennyiségű eső a késői fajtának számító kékfrankosnál, cabernet sauvignonnál és cabernet francnál akár a kiemelkedő minőségű must eléréséhez is hozzájárulhat.

Kozma Pál elmondta: a meleg időjárás következtében az ország legdélebbi, mintegy 2.000 hektár területű borvidékén a szokásosnál várhatóan 2-3 héttel korábban kezdődik majd a szüret. Egy héttel ezelőtt már leszedték a Csaba gyöngyét, augusztus második hetében pedig a Bianka és a zenit következhet.

Ilyen korai szedésre az elmúlt fél évszázadban csak 2000-ben volt példa, amikor a korai fajták már június végén érésnek indultak. Az igazgató hangsúlyozta: a termelőknek idén is ügyelniük kell a szüret legoptimálisabb időpontjának kiválasztására, valamint a savtartalomra. Fontos, hogy az utóbbi – a várható magas cukorfokkal együtt – lehetőleg minél magasabb legyen, csak így érhető el, hogy a készülő bor értékessé, eladhatóvá váljon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik