Belföld

Negyvenmilliárdos pluszt tervez az APEH

A Pénzügyminisztérium a jövő évi költségvetés tervezése során minden forintot megkeres, hogy fedezze a kiadási oldalt, ezért az APEH mintegy 40 milliárd forint plusz bevétel elérésére törekszik - mondta Király László György, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke csütörtökön.

Király László György Szombathelyen a megyei adóhivatalnál tett látogatását követően elmondta, hogy a pluszbevételek elérését a szervezet hatékonyságának növelésével, belső szervezési ésszerűsítésekkel, a működési feltételek javításával, az informatikai rendszer fejlesztésével, több és pontosabb vizsgálat elvégzésével, vagy éppen az adóbevételek gyorsabb beszedésével tudja elősegíteni.

Az APEH elnöke a látogatást követő tájékoztatón sikeresnek minősítette az egyszerűsített vállalkozási adó bevezetésének eddigi tapasztalatait. Elmondta: 60 ezren érintettek ebben az adónemben, az adóelőlegek befizetésével 19 milliárd forint folyt be az államkasszába a becsült 16 milliárddal szemben.

Az első negyedévi adatok azt is mutatják – tette hozzá- , hogy közülük mintegy tízezren nem fizettek előleget; 800 evásnál vizsgálatot végeztek és megállapították, hogy többségüknek nem volt bevételük.

Király László György szólt arról is, hogy az egyszerűsített vállalkozási adó az Európai Unióban nem forog veszélyben, mivel az adórendszerek nemzetiek, és ez ügyben nincs jogharmonizációs kényszer. Ám mivel az EU-s tagdíj alapja az áfa-bevétel – az eva-körbe tartozók viszont ilyet nem fizetnek -, ezért az APEH-nek számításokat kell végezni arra nézve, hogy mennyi az általuk be nem fizetett áfa.

Hozzátette: rendezni kell viszont azoknak a helyzetét, akik az EU-val kereskednek. Hiszen azok, akik exportálnak vagy importálnak az unióból, negyedévente adatszolgáltatást kötelesek adni. Mivel az evá-sok csak éves bevallást tesznek, ezért a megoldás kimunkálásán dolgoznak a szakemberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik