Belföld

Kulcsár: nálam alig egymilliárd van, de tudom, hol a többi pénz

Elképzelhető, hogy a K&H Equities eltűnt 12 milliárdjából 4-6 milliárdot egy másik kereskedelmi bank közbeiktatásával készpénzben vettek fel magánszemélyek. A K&H két külföldi tulajdonosa eltérően ítéli meg az ügyet.

A Világgazdaság információi szerint külföldi magánszemélyek készpénzben vették fel szűk egy év alatt azt a 4-6 milliárd forintot, amelyet egy hazai kereskedelmi pénzintézetnél lévő számlájukra utalt az ír Montrade magyarországi kereskedelmi képviselete. E cég több milliárd forintot kapott ezt megelőzően a K&H Equitiesnél kipattant sikkasztási ügy nagyobb szereplőitől. Így jogosan merül fel a kérdés, hogy milyen érdekek, illetve kik állhatnak a cégbejegyzési adatok szerint már megszűnt ír Montrade tovább élő magyarországi kereskedelmi képviselete mögött.

A lap értesülései szerint a készpénzfelvétel heti rendszerességgel, alkalmanként akár 100 millió forintot is meghaladó nagyságrendben történt a pénzintézetnél. A K&H-tól kikerült és egy másik bankhoz juttatott összegek készpénzként való felvétele alkalmas a pénz további útjának titokban tartására, de egyben alátámasztja a sajtóban korábban megjelent azon értesüléseket is, amelyek szerint a K&H Equities hozamgaranciás ügyfelei készpénzben kapták meg a számukra megígért összegeket.

Az eltűnt összegből „alig” egymilliárd van Kulcsárnál

Az [origo] információi szerint Kulcsár Attila szerdán Bécsben találkozott Friderikusz Sándorral, a Magyar Televízió Szólás Szabadsága című műsorának vezetőjével, és közölte vele, hogy hozzájárult a kiadatásához.

A mintegy harmincperces beszélgetés alatt Kulcsár Attila elmondta saját verzióját elfogásának körülményeiről, amely némiképp eltér a rendőrség beszámolójától. Azt állítja, hogy ő telefonált a magyar rendőrségnek Bécsből, és beszélt azzal a nyomozóval, aki már kétszer kihallgatta elutazása előtt. Így saját maga árulta el, hogy Bécsben van és közölte, hogy ott hajlandó válaszolni a kérdéseikre.

Azt azonban, hogy pontosan miért ment el arra a találkozóra, ahol végül őrizetbe vették, nem mondta el. A rendőrség korábbi beszámolója szerint a magyar polgári titkosszolgálatok, a rendőrség és az osztrák hatóságok együttműködése révén ejtették csapdába és fogták el Bécsben. Kulcsár egyébként találkozott a Népszabadság bécsi tudósítójával is a fogdában, akinek szintén határozottan cáfolta, hogy „tőrbe csalták” volna.
Friderikusz kérdésére Kulcsár Attila elmondta, hogy a több mint 10 milliárd forintnak, amelyet a hatóságok keresnek, egymilliárdnál is kisebb része van nála. Viszont tudja, hogy a többi kinél található, de ezt csak a rendőrségnek mondja majd el. Azokra a kérdésekre, amely a távozása előtti találkozóira, így például Tóth András szocialista politikai államtitkárral és Áder János fideszes frakcióvezetővel folytatott beszélgetéseire vonatkozott, a volt bróker nem válaszolt. A Kulcsár Attilával folytatott beszélgetésről készülő adás vasárnap este fél 10-kor lesz látható az MTV 1-en a Szólás Szabadsága című műsorban.

A K&H két külföldi tulajdonosa eltérően ítéli meg a helyzetet

A Népszabadság értesülése szerint a K&H-nál a belga anyabank a belső vizsgálat vezetését először arra a Kővári Zsolt ügyvezető igazgatóra bízta, aki a lemondott vezérigazgató legfőbb bizalmasa, személyi titkára volt. Hétfőtől azonban – több más vezető mellett – felfüggesztették állásából Kővárit, és a bank épületéből is kitiltották.

A kiszivárgott információk szerint komoly vita van a helyzet megítélésében a pénzintézet két tulajdonosa – a belga KBC és a holland ABN Amro között, a lap tudja, hogy mindkét ország bankfelügyelete küldött szakértői csoportot Budapestre

Egyébként a brókerház ügyfelei közül többen ugyanarra az időpontra új egyenlegértesítőt kaptak, amelyben a bank jóval alacsonyabb összeget akar jóváírni számlájukon, mint amennyiről ők a Kulcsár Attilától kapott korábbi iratból értesültek. A bankvezetés, minimalizálni akarván a veszteségeket, egy olyan papírt akar aláíratni azokkal, akikkel szemben tartozása van, amely szerint a pénzintézet a jogos tartozást ki fogja fizetni számára – csakhogy az iratba nincs belefoglalva az, hogy mikor, illetve az sincs meghatározva, mi a jogos. Ebből fakadóan várható, hogy kisebb-nagyobb viták, alkudozások kísérik majd a kifizetéseket, legalábbis azoknál az ügyfeleknél, akiknek nincs mit eltitkolniuk, azaz rendszeresen adóztak is a brókercégből származó pénzek után. A bankból kiszivárgó hírek szerint egyes számítások szerint ezzel a módszerrel a tartozások nagyságrendje a tényleges kifizetésnél kevesebb, mint a felére csökkenthető.

A brókerház ügyfelei közül többen amiatt is elszenvedhetnek majd veszteséget, hogy kiderül: a számlájukon lévő portfolió elsősorban Synergon- és Pannonplast-részvényekből áll – június elejéhez képest mindkettő árfolyama jelentősen esett a tőzsdén (előbbi ötszáz forint fölött volt, most 460-on alig forog, míg a Pannonplast ára 1650-ről 1400-ra apadt).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik