Belföld

A KLM az első negyedévben 54 millió eurós veszteséget halmozott fel

admin
admin

2003. 07. 24. 14:43

A holland KLM légitársaság a március végével indult üzleti év első negyedévében 54 millió eurós veszteséget szenvedett el a SARS tüdőgyulladásos járvány és az iraki háború hatására.

Rob Riutje pénzügyi igazgató Hágában ismertette az első negyedévi teljesítmény adatait, amelyek erős visszaesést mutatnak az előző negyedév 11 millió eurós tiszta nyereségéhez képest. A vírusfertőzés 110 millió eurós kiesést okozott és a folyó negyedévben hasonló nagyságrendű veszteséggel számolnak emiatt.

Az első negyedév üzleti vesztesége 66 millió euróval növekedett, szemben az előző év azonos időszakának 41 millió eurós nyereségével. Az ok: a személyszállítás 17 százalékos visszaesése, amely egymagában 36 millió eurós kiesést okozott. A valutaárfolyamok változása miatt a teherszállításban nem szenvedett el a KLM veszteséget.

A cég a költségek első negyedévi 10 százalékos visszaszorításával igyekezett ellensúlyozni a kedvezőtlen hatásokat, ám az üzleti bevételek a gyenge dollár következtében 16 százalékkal 1,42 milliárd euróra csökkentek. A takarékossági program keretében a KLM 2004 áprilisáig további 3 ezer munkahelyet kíván felszámolni.

Ruijter nem közölte, vajon a KLM az Air France-szal, vagy a British Airways-zel lép-e szövetségre. Mint mondta, erről a következő hónapokban határoznak majd.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

smoking sign in coffe shop
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.