Belföld

A Greenpeace a szombathelyi szénerőmű ellen

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet is csatlakozott a Szombathely mellett esetleg létesítendő szénerőmű ellen tiltakozókhoz.

A környezetvédelmi szervezet csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében aggodalmát fejezte ki, mert az erőműhöz kapcsolódó lignitbánya szerintük komoly sebet ejtene az őrségi tájon, a széntüzelésű erőmű pedig jelentős légszennyezést okozna. A Greenpeace a tiszta, megújuló energiaforrások használatára hívja fel a beruházók és a hatóságok figyelmét.

A tiltakozás alapja, hogy a Nógrádszén Kft. kérte kutatófúrások engedélyezését a lignit-vagyon felmérésére. Az engedélyt a közigazgatási hivatal nem adta meg. A döntés ellen a cég bírósághoz fordult.

A múlt héten pénteken Maria Rauch-Kallat, osztrák egészségügyi miniszter fejezte ki aggodalmát az osztrák-magyar határ közelében tervezett lignitkitermelés és az ahhoz kapcsolódóan állítólagosan felépíteni kívánt hőerőmű miatt amikor Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszterrel találkozott Szombathelyen.

A magyar miniszter kijelentette: tájékozódott az ügyben, de semmiféle olyan hivatalos magyar szándékról nem tud, amely bányanyitást, vagy erőmű építéstét tervezné. “Nemcsak, hogy nem tervezünk ilyen beruházást, de a szóban forgó határ menti területen még a kutatófúrásokat sem engedélyezték” – jelentette ki Csehák judit.

Ezt megelőzően helyi polgármesterek tiltakoztak a lignitkitermelés ellen, s további akciókat is kilátásba helyeztek. A Szövetség Szombathelyért Egyesület (SZÖSZO) augusztus közepére szervez tiltakozó demonstrációt Narda községben – közölte Kozma Gábor, a SZÖSZO alelnöke múlt hét szerdai sajtótájékoztatóján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik