Belföld

Ehetjük a génkezeltet

A tányérba kerültek Európában is a génkezelt (genetikusan módosított) élelmiszerek, miután az Európai Unió agrárminiszterei feloldották a négy éve elrendelt átmeneti tilalmat - írja a Népszabadság.

A most elfogadott két uniós rendelkezés megnyitja az utat a génkezelt élelmiszerek kereskedelmi forgalma előtt. Az egyik rendelet kötelezővé teszi a génkezelés jelzését és a teljes táplálékláncban való nyomon követhetőségét. A másik a takarmányozásban használt génkezelt anyagokat engedélyezi.

Európa ezzel meghajolt az óriási amerikai nyomás előtt, és – ha szigorú feltételekkel is – lényegében nyitotta piacát a tengerentúli termékek előtt. A forgalmazás eddigi tilalma miatt az öreg kontinens tíz-tizenöt éves tudományos-technológiai és kereskedelmi hátrányban van az Újvilággal szemben – vélik Brüsszelben. Európában megosztottak a kutatók is. Nagy részük szerint a génmódosított élő szervezetek hosszú távú hatása egyáltalán nem tisztázott, és engedélyezésük komoly veszélyeket hordoz magában.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik