Belföld

Bor a Sinai hegyről – Sinai hegyi Cabernet sauvignon 2000, St. Donatus

Ilyenkor nyáron inkább a nyári borok mennek, a könnyebb, nem túl súlyos és nem túl tüzes ügyek, télen meg inkább nekilendülnek a bonyolultabb vörösök, a teltebb fehérek.

Ám ez nem törvény, nyáron is van, hogy egy komolyabb ételsorba vagy beszélgetésbe szalad bele az ember, azonkívül nyáron sincs mindig nagy meleg, például ha bemegyünk egy légkondicionált étterembe mondjuk.


Bor a Sinai hegyről – Sinai hegyi Cabernet sauvignon 2000, St. Donatus 1

Sinai hegyi Cabernet sauvignon 2000, St. Donatus

Imígyen ideologizáljuk meg, hogy nemcsak a lenge nyári borokról értekezünk, hanem komoly, szép magyar vörösborokat és édeseket is terítünk a bort figyelők elé a következendő hetekben. Kezdjük magasan, a Sinai hegy csúcsán, ahol Mózesnek megjelent az Úr. A mi Sinai hegyünk speciel a békés balatoni részeken található, az egyre izgalmasabb produktumokat kibocsátó Dél-Balatoni borvilágban, melyet ma Balatonboglári borvidéknek hívnak. Agyagos-homokos üledék jellemző errefelé lösztakaróval, maga a 224 méteres hegy délnyugati fekvésű, 11-12 százalékos lejtőit kötött, kavicsos erdőtalaj színesíti, a szőlőnek kicsit szenvednie kell itt fürtjeiért, ami jó. Alighanem ez az egyik legjobb dél-balatoni terroir, körbesüti a nap, körben erdők, melyek mindig gyűjtik a nedvességet, párásak, hűvösek, hasonlóan temperálnak, mint a lejtők északi partján hullámzó nagy víz. Innen származik e heti borunk, a mindenféle honi és bordói díjakat elnyerő Sinai hegyi Cabernet sauvignon 2000 a St. Donatustól. (Bordeaux-ban tavaly 9400 tétel között nyert ezüstöt, egyetlen magyar vörösként.)

Szent Donát különben, a szőlősgazdák jégverés-űzésért felelős védőszentje, épp’ misézett Arezzo püspökeként, amikor a pogányok kiütötték a borral teli kelyhet a kezéből, a kehely széttört, de Donatus imájára összeforrt; igen szerethette a bort az öreg. Szóban forgó borunk a Garamvári Vencel és Konyári János menedzselte igényes pincészetben készült terrior-alapú borászkodással, és jó szívvel ajánlható az igényes olvasónak egy jó beszélgetéssel kombinált ételsor mellé, például bélszín- és vadételekhez, juhsajthoz (Manchego, Corsica), parmezánhoz, bornyúlábhoz, gulyáshoz. Átütő bor: gránát él, fekete mag, tökéletes, sűrű illatában gyümölcsösség, szájban cseresznye, meggy és eper színképvonalai fűződnek az élénk savakra. Érintésnyi mineralitás színezi a képet, tanninja még fiatalos, leheletnyi extraktédességet is mutat, hosszú lecsengésű, és tréfás, 2 ezer forint körüli árakon kelleti magát a magasabb polcokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik