Belföld

Auth Henrik a Reutersnek nyilatkozott az inflációról

Körülbelül egy százalékponttal emelik jövőre a magyarországi inflációt a kormányzat adómódosítási tervei - jelentette ki a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában szerdán Auth Henrik, az MNB alelnöke.

Ugyanakkor úgy vélte, hogy az adókkal kapcsolatos változások a hosszabb távra szóló inflációs várakozásokat nem érintik, ennek kapcsán a 2008-ra tervezett euróövezeti csatlakozást sem.

Auth nem tartja szerencsésnek az adóemelésekhez kapcsolni a béremeléseket, miként az a kormányzati elképzelésekben szerepel. Az ilyen indexálás szerinte fokozná az inflációs nyomást. A béremelések kétségessé teszik a keresletnek a 2004-es költségvetésben a deficit és az infláció korlátozása érdekében tervezett visszafogását, mivel az MNB által korábban számítottnál nagyobb mértékben fokozzák az inflációs nyomást.

Megemlítette még, hogy az MNB-nek nincs lehetősége kamatainak csökkentésére, amíg a forint nem tér vissza a 250 forint közeli euróárfolyamhoz. A piac úgymond félreértelmezte a MNB politikáját, amikor “beárazott” egy kamatcsökkentést. A forint erősödésének előfeltétele – tette hozzá -, hogy a kormány véget vessen a költségvetés és a bérek körül kialakult bizonytalanságnak.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik