Belföld

Auth Henrik a Reutersnek nyilatkozott az inflációról

admin

2003. 07. 24. 08:33

Körülbelül egy százalékponttal emelik jövőre a magyarországi inflációt a kormányzat adómódosítási tervei - jelentette ki a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában szerdán Auth Henrik, az MNB alelnöke.

Ugyanakkor úgy vélte, hogy az adókkal kapcsolatos változások a hosszabb távra szóló inflációs várakozásokat nem érintik, ennek kapcsán a 2008-ra tervezett euróövezeti csatlakozást sem.

Auth nem tartja szerencsésnek az adóemelésekhez kapcsolni a béremeléseket, miként az a kormányzati elképzelésekben szerepel. Az ilyen indexálás szerinte fokozná az inflációs nyomást. A béremelések kétségessé teszik a keresletnek a 2004-es költségvetésben a deficit és az infláció korlátozása érdekében tervezett visszafogását, mivel az MNB által korábban számítottnál nagyobb mértékben fokozzák az inflációs nyomást.

Megemlítette még, hogy az MNB-nek nincs lehetősége kamatainak csökkentésére, amíg a forint nem tér vissza a 250 forint közeli euróárfolyamhoz. A piac úgymond félreértelmezte a MNB politikáját, amikor “beárazott” egy kamatcsökkentést. A forint erősödésének előfeltétele – tette hozzá -, hogy a kormány véget vessen a költségvetés és a bérek körül kialakult bizonytalanságnak.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.