Belföld

Szaddám fiainak halála serkentette a Wall Street életét

Erősödtek kedden a vezető New York-i tőzsdemutatók arra a nem sokkal tőzsdezárás előtt megerősített hírre, hogy Irakban egy tűzpárbajban amerikai katonák lelőtték Szaddám Huszein két fiát.

A Nasdaq Composite 1,46 százalék (24,61 pont) emelkedéssel 1706,02 ponton fejezte be a napot, a DJIA 0,68 százalékkal (61,76 ponttal) 9158,45 pontra nőtt.

Megölték Szaddám Huszein volt iraki elnök fiait – Udajt és Kuszajt – az amerikai katonák a kedden Moszulban folytatott tűzpárbaj során – erősítette meg kedden késő este egy amerikai tábornok. A CNN hírtelevízió által sugárzott bagdadi sajtóértekezletén Ricardo Sanchez tábornok, a koalíciós szárazföldi erők főparancsnoka közölte: most már bizonyosak abban, hogy a volt iraki elnök két fia életét vesztette a tűzpárbajban.

Az amerikai erők különféle módszereket használtak a tűzharcban megölt áldozatok azonosítására – tette hozzá a tábornok, utalva arra is: a holttestek olyan állapotban voltak, ami lehetővé tette a két Szaddám fiú azonosítását. Tőzsdezárásig a Fehér Ház hivatalosan még nem erősítette meg Udaj és Kuszaj Huszein halálhírét. Általános azonban az a vélekedés: hosszú idő óta ez az első kedvező esemény a Bush-kormányzat számára, amely egyre több nehézséggel találta szembe magát a háború utáni iraki rendezés során.

Az iraki hírek mellett a legfontosabb árfolyamalakító tényező továbbra is az amerikai negyedéves vállalati gyorsjelentések ismertetése volt. Az elmúlt négy hónapban erőteljesen nőttek a vezető New York-i tőzsdemutatók a befektetőknek arra a reményére, hogy a cégek kedvező eredményeket ismertetnek, ami alátámasztja azt a várakozást, miszerint élénkül a gazdaság.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik