Belföld

Nincs közös EU-álláspont a halálbüntetés eltörlésének ügyében

Az EU külügyminisztereinek nem sikerült közös nevezőre jutniuk a halálbüntetés globális eltörlését előirányzó, az ENSZ-nek szánt javaslattal kapcsolatban.

Az EU külügyminiszterei egy, az ENSZ-nek benyújtani tervezett határozatban azt kezdeményezték volna, hogy az ENSZ közgyűlése világszerte tiltsa be a halálbüntetés alkalmazását. Több ország – köztük Nagy-Britannia képviselője – szkeptikus volt, rámutatva, hogy az általános tiltás nem nyerné el az ENSZ-tagországok többségének támogatását, így a kísérlet eleve reménytelen.

Beavatkozás a belügyekbe

Az EU 1999-ben már megpróbált elfogadtatni az ENSZ-szel egy hasonló javaslatot, de akkor sikertelenül járt. Az ENSZ-tagországok azzal érveltek, hogy egy ilyen jellegű határozat az országok belügyeibe való beavatkozást jelent. Különösen a finn EU-elnökség időszakában szorgalmazták az Unió vezetői egy olyan folyamat elindítását, amelynek során az államok előbb korlátozták volna azon bűncselekmények körét, amiért halálbüntetés jár, majd eljutottak volna a teljes tiltásig.

A világ számos országában jelenleg is létezik a halálbüntetés intézménye. Ismeretes, hogy az USA több államában is kiszabhatják a lehető legsúlyosabb ítéletet, sőt, az Egyesült Államok éppen most szeretné elérni, hogy a kubai Guantanamó támaszponton őrzött foglyokkal szemben is alkalmazhassa a halálbüntetést.

Forrás: www.euro.hu


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik