Belföld

A ló másik oldala: a KÜRT és az adatmegsemmisítés

A professzionális adatmentési és informatikai biztonsági technológiájáról világszinten elismert KÜRT Rt. a közelmúltban új elemmel gazdagította portfólióját. A KÜRT minden eddigi tevékenységének középpontjában az adatok védelme állt, és – a látszat ellenére – az adatmegsemmisítés szolgáltatáscsomag is ebbe a sorba illeszkedik.

Az információ megszerzésére való törekvés és ezzel együtt az információk védelme az emberi társadalmak kialakulásával egyidős tevékenység. Napjainkban kiemelt fontosságú az a jelenség, hogy az informatika fejlődésével párhuzamosan a szervezetek egyre inkább kiszolgáltatottá válnak informatikai rendszereiknek.


A szervezeteken, vállalatokon belül kezelt információ mennyisége exponenciálisan növekszik, ezzel egyidejűleg a tárolására használt technológia rohamosan változik, az informatikai eszközök életciklusa pedig alig egy-két év. Mindez azt eredményezi, hogy a szervezeteknél gyakran merül fel az eszközök cseréjének igénye. A levetett számítógépek, adattárolók és adathordozók olyan információkat tartalmaznak, amelyek sokszor bizalmasak, és általában elkerülendő, hogy illetéktelen kezekbe kerüljenek.


Ezeknek az adatoknak, adathordozóknak a szakszerű megsemmisítése ma, a tömegméretekben használt informatika korában, igen komoly problémát jelenthet egy vállalat számára. Ráadásul, a tárolóeszközök működési elve miatt az egyszerű törlés, formázás csak az adminisztráció bejegyzéseit változtatja meg; maguk az adatok fizikailag még ott maradnak a tárolón, és nem túl bonyolult eljárással hozzáférhetővé tehetők.
A KÜRT szakemberei a beérkező adatmentési esetek között sokszor találkoznak olyanokkal, ahol egyértelműen látszik, hogy az adathordozón nem csak az aktuális tulajdonos adatai találhatók meg, hanem régebbi tulajdonos(ok) adminisztrációból kitörölt állományai is.


A KÜRT új portfóliócsomagja a szakterület valamennyi problémájára megoldást kínál. A lehetséges változatok száma óriási: feleslegessé vált adatok, bérbeadott, elavult, leselejtezendő vagy eladásra kerülő adathordozók, lecserélésre kerülő komplex adattároló és archiváló rendszerek, CD, DVD és magneto-optikai lemezek, szervizekbe javításra beadott számítógépeken vagy adattárolókon található cégadatok, stb.
A portfóliócsomag elemei – a részterülettől függően – szolgáltatásként vagy értékesített termék formájában is alkalmazhatók. A szükséges eljárások szinte mindegyik esetben különbözőek, de mindig az adott cégnél érvényes szabályzatoknak és eljárási rendeknek megfelelően kerülnek alkalmazásra.

És a megoldások…

Olyan esetekben, amikor az adatmegsemmisítés során a merevlemez müködőképességét meg kell őrizni, egy speciális, KÜRT által fejlesztett adatmegsemmisítő szoftvert alkalmazunk, amely felülírja az adattároló felületet valamilyen meghatározott karakter-sorozattal. Demagnetizáló alkalmazható, ha az adattárolót működésképtelenné kell tenni, de az eszköz maga készletgazdálkodási okokból nem semmisíthető meg, vagy például lejárt élettartamú, biztonsági mentésre, archiválásra használt mágnesszalagok leselejtezésekor. Optikai és magneto-optikai lemezek használhatatlanná tételéhez speciális célgép áll rendelkezésre, amely mechanikai úton teszi használhatatlanná az adathordozót.


Természetesen kulcskérdés a műveletek megfelelő dokumentálása és a bizalmasság biztosítása, de a KÜRT 14 éve, megalakulása óta olyan területeken tevékenykedik, ahol mindez alapkövetelmény.


Sokszor alapfeltétel a művelet jogszerűségének és hivatalosságának igazolása. Ilyen esetekben a megsemmisítést jegyzőkönyvben rögzítjük, és igazságügyi szakértői nyilatkozatot mellékelünk arról, hogy az általunk megsemmisített adathordozókról adat nem állítható helyre.


# # #

A KÜRT Computer Rendszerház Rt. (www.kurt.hu ) 1989-ben kezdte meg tevékenységét, és az elmúlt 14 év folyamán a magyar számítástechnikai piac meghatározó vállalkozásaként működött.
Világviszonylatban is elismert adatmentési technológiája révén Európa egyik vezető adatmentő cége, kiterjedt nemzetközi hálózattal. Adatvesztésekkel kapcsolatos tapasztalatai, valamint nemzetközi és hazai szabványok és ajánlások képezik az alapját a KÜRT Informatikai Biztonsági Technológiájának (IBiT), melyet számos hazai és nemzetközi projektben alkalmaztak már sikerrel. Az adatvédelem és adatbiztonság teljes palettáját átfogó rendszer, a professzionális kockázatmenedzsment és az ISACA-vizsgás auditorok révén ma a KÜRT az informatikai biztonság területének egyik vezető szakértője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik