Belföld

Gyorsan növelnék az iraki olajexportot augusztusban

Exportjának 43 százalékos növelését tervezi Irak augusztusban - közölték szerdán az iraki Állami Olajértékesítő Szervezetnél (SOMO).

Irak augusztusban napi 645 ezer hordóra kívánja emelni a jelenlegi 450 ezer hordós, Mina al-Bakr kikötőből exportált könnyűolaj mennyiségét. Az iraki olajexport így elérné a háború előtti teljesítmény harmadát.

Bagdad exportszerződést írt alá kedden az augusztus 1-e és december 31-e közötti időszakra a ChevronTexacoval, a ConocoPhillipssel, BP-vel és a Shellel. A háború befejezése után ezek az iraki állam első hosszú távú olajeladási szerződései.

Irak más cégekkel is folytatja tárgyalásait – jelentették be a SOMO-nál. Nyugati szakértők számításai alapján Bagdad 10 multinacionális vállalattal ír alá szerződést egyenként 2 millió hordó olaj exportjáról.

Nyugati szakértők valószínűsítik, hogy a Szaddám Husszein alatt az iraki olajexportban domináns szerepet betöltő orosz olajvállalatokkal Bagdad nem köt szerződést, mivel ezen társaságok újból értékesítenék az iraki olajat a nyugati piacokon.

A SOMO-nál megerősítették, hogy Irak összesen 6 millió hordó olajat adott el július végén a ChevronTexaconak, a Vitolnak és a brazil Petrobasnak. A júliusi iraki olajexport így elérte a 14 millió hordót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik