Belföld

A GM Smart 1 pályázatán 13 cég jutott támogatáshoz

A 2003. évi - versenyképes beruházások támogatására meghirdetett - Smart 1 pályázaton 13 cég volt eredményes, közülük 5 Komárom-Esztergom megyei - mondta el szerdán Komáromban, az egyik nyertes, a japán tulajdonú Sunarrow Hungary Kft. üzemében Gaál Gyula.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára közölte: a 13 cég összesen 21 milliárd forint értékű új beruházást valósít meg, több mint 1.200 új munkahelyet teremt, és ehhez 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A pályázat nyertesei olyan társaságok, amelyek multinacionális cégek beszállítói és exportképes termékeikkel hozzájárulnak a magyar gazdaság fejlődéséhez. Kanazawa Satoshi, a Sunarrow kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a Sunarrow Ltd. a kezdetektől gyárt mobiltelefon-alkatrészeket. Japánban három, Kínában kettő, Finnországban pedig egy üzeme van, s ezekben mintegy háromezer embert foglalkoztat.

A komáromi ipari parkban azért vásároltak meg öt hektár területet, mert a szomszédságukban lévő Nokia gyárnak készítenek mobiltelefon-billentyűzetet. A zöldmezős beruházás értéke kétmilliárd forint, amihez a Sunarrow Hungary Kft. 100 millió forint támogatást nyert el. Az üzemben szeptemberben vagy októberben kezdődik meg a termelés, munkát adva 400 embernek. Az ügyvezető igazgató hozzátette: havonta 1-2 millió darab billentyűzetet gyártanak, a várható évi termelési értéket azonban nem közölte. Ugyanakkor beszámolt arról, hogy további hárommilliárd forintos ráfordítással újabb üzemet építenek, amely jövőre már termel, és szintén 400-an kapnak benne munkát.

A Smart 1 pályázat további Komárom-Esztergom megyei nyertesei: a esztergomi Lotus Foods Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft. (37,1 millió forint), a tatabányai Gruntfos Magyarország Gyártó Kft. (100 millió forint), az ugyancsak tatabányai Coloplast Hungary Gyártó Kft. (100 millió forint) és az oroszlányi Weslin Hungary Autóipari Rt. (100 millió forint).

A komáromi ipari parkot 1998-ban alakították ki az egykori szovjet katonai gyakorlótér helyén. Az első és mindmáig legnagyobb betelepülője a finn Nokia világcég. Rajta kívül további 12 befektető érkezett a parkba, és jelenleg 2.200-2.300 ember dolgozik az üzemekben. A folyamatban lévő beruházások elkészülte után az ipari parkban a dolgozók száma 4.500 körüli lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik