Belföld

Gázvezeték épül Szeged és Arad között

Az idén megkezdődik és a tervek szerint 2004 telére befejeződik a Szeged-Arad közötti gázvezeték építése - közölték szerdán román illetékesek.

Dan Ioan Popescu román gazdasági és kereskedelmi miniszter a román közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában rendkívül fontos beruházásnak nevezte a projektet, mivel ez lesz az első gázvezeték, amely összeköti Romániát Nyugat-Európával.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az érintett államok már megállapodtak a Törökországból induló, Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül Ausztriába érkező gázvezeték kiépítéséről. Ez a vezeték lehetőséget ad majd arra, hogy az Iránból és Egyiptomból érkező Törökországba érkező földgáz eljusson Nyugat-Európába, illetve lehetővé teszi, hogy az Oroszországgal kötött hosszú távú megállapodások alapján érkező gázszállítás esetleges feleslegét tovább forgalmazzák.

A miniszter elmondta, hogy az Európai Bizottság július 15-én jóváhagyta az öt ország tervét, és felerészben finanszírozza a vezeték megvalósíthatósági tervének 1,5 millió eurós költségét. A Szeged-Arad közötti vezetéket a román Transgaz és a magyar Mol társaság építi. Gabriel Coconea elmondta, hogy a Transgaz az idén 35 kilométeres szakasszal készül el, a román félnek összesen 65 kilométernyi vezetéket kell kiépítenie. Az első 35 kilométeres szakasz építési költségeit 40 millió dollárra becsülik, ezt teljes egészében a Transgaz finanszírozza majd saját erőből.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik