Belföld

Európa már most egyként gondolkodik

Az Eurobarométer kutatása szerint a csatlakozó országokban élőkről általánosan elmonható, hogy akarják a közös valutát, az eurót, továbbá pozítívabban ítélik meg Amerikát, mint az EU többi polgárai.

Az Eurobarometer legfrissebb kutatása szerint az európolgárok és a csatlakozó országok polgárai egyformán gondolkodnak a nagy politikai és társadalmi kérdésekben, s hasonlóan pozitív érzéseket táplálnak az Európai Unióval kapcsolatban.

Az első összehasonlító elemzés

Az Európai Bizottság által megrendelt összehasonlító kutatást az EU 15 tagországában végezték, március 18. és április 30. között. Az EU-val kapcsolatos attitűdjükről, aktuális ügyekről 16410, tizenöt évnél idősebb embert kérdeztek meg. Az eredményeket az Eurobarometer CC-EB 2002.2 jelzésű kutatásával hasonlították össze, amely a tíz csatlakozó ország, valamint Románia, Bulgária és Törökország 12098 polgárának megkérdezésével készült. (Ez volt az EU közvélemény-kutatóinak első ilyen jellegű összehasonlító elemzése.)

A kutatók a munkanélküliségről, a bűnözésről és a gazdasági helyzetről faggatták az alanyokat, és meglepetésükre Európa lakosainak véleménye a felsorolt kérdéskörökben nagyjából megegyezik. A csatlakozó országok polgárainak nagyobb százaléka ítélte fontosnak a bővítés sikeres lebonyolítását, ami szerintük az EU számára prioritást kell, hogy jelentsen.

Ki tud kevesebbet az Európai Unióról?

A jelenlegi és jövőbeli európolgárok szerint fontos, hogy európai szinten szülessen döntés a biztonságpolitika és a külpolitika területén. Szükségét látták az egységes európai alkotmánynak, és annak, hogy minden egyes tagállam képviseltesse magát az Európai Bizottságban.

Mindkét csoport tagjai úgy tartják, hogy az EU-val kapcsolatban alacsony a tudásszintjük. A csatlakozó országok lakói szerint viszont ők többet tudnak az EU-ról, mint a tizenötök polgárai. Érdekes különbséget találtak az elemzők az USA-val kapcsolatos megítélésben: a csatlakozók pozitívabb képpel rendelkeznek az Egyesült Államokról, a kétoldalú kapcsolatokról, azok jövőjéről.

Török euró biztosan nem lesz

Az EU tagság támogatottsága az elmúlt hat hónapban nőtt a tagjelöltek polgárai körében, és ezzel egyidejűleg az a meggyőződés is teret nyert, hogy a tagság személyes és nemzeti előnyökkel jár. A csatlakozók támogatják az euró bevezetését saját országukban, kivételt csupán Törökország jelent.

A jelenlegi tagországok polgárai elégedettek az EU-ban “élhető” demokráciával, s támogatják a gazdasági, szociális együttműködést. Számukra az Európai Unió legfőképpen az utazás, a tanulás és a munkavállalás szabadságát jelenti. Szerintük az Unió prioritása kell, hogy legyen a béke biztosítása, a terrorizmus elleni harc, valamint a szegénység és a munkanélküliség elleni küzdelem.

Forrás: www.euro.hu


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik