Belföld

Amerikai cég kutat kőolaj után Szolnok és Tompa térségében

A szolnoki székhelyű Kőolajkutató Rt. várhatóan szerviz munkát végezve háttérszereplőként közreműködik majd az amerikai Pogo Producing Company (PPC) magyarországi olajkutatásaiban - mondta el Szécsi Ferenc a cég vezérigazgatója szerdán az MTI-nek.

A szakember a Napi Gazdaság című lap szerdai számában megjelent információra reagált, miszerint a PPC augusztus elsejével megkezdi olajkutatásait Szolnok és Tompa térségében. A cégvezető emlékeztetett: a bányatörvény megszületése után Magyarországot kutatható területekre osztották fel, és ezeken bárki vásárolhatott kutatási jogot.

Szécsi Ferenc tájékoztatása szerint e jog birtokában már több külföldi érdekeltségű cég is próbálkozott Magyarországon kőolajkereséssel, ám – mint mondta – ezekről a területekről tudni kell, egyik sem számít ilyen szempontból szűz területnek.

A vezérigazgató tudomása szerint Szolnok és tágabb értelemben vett környékén a korábbi állami nagyvállalat, az Országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt, majd a Magyar Olaj- és Gázipari (MOL) Rt. Kisújszállás és Túrkeve térségében folytatott kutatást, és fel is fedeztek a földgázt a mélyben.

A szakember aláhúzta: Magyarország a kőolaj szempontjából alaposan megkutatottnak számít, ám ez nem zárja ki, hogy egy-egy cégnek esetleg nincs olyan új érdemi információja, ami miatt hozzáfog újabb kutatáshoz.

Szécsi Ferenc kitért arra is: cégének, a Kőolajkutató Rt.-nek a neve már megtévesztő, ugyanis olajat már nem keresnek, tevékenységi körük alapján csupán háttérmunkákat végeznek más vállalatok megrendelésére. Így a Pogo cégnek is tároltunk már béléscsöveket és nyújtottunk darus szolgáltatást – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik