Belföld

Vámok miatt húzódik a szerb-montenegrói szerződés az EU-val

Chris Patten európai biztos tegnap kijelentette, hogy 2008-ig nem köthető meg a Szerbia és Montenegró és az EU közötti együttműködésre vonatkozó kötelező ideiglenes egyezmény - jelentette a BETA belgrádi hírügynökség.

Az egyezmény aláírása azért húzódik, mert az államközösség akcióterve szerint egyes vámtarifák egybehangolása csak öt év múlva lesz esedékes. Az újságírók megkérdezték, Patten hogyan tekint Zoran Zivkovic szerbiai kormányfő kijelentésére, miszerint Szerbia és Montenegró 2007-ben bekerülhetnek az Európai Unióba. Patten az EU külügyminiszteri értekezletének befejeztével hangsúlyozta: az hogy Szerbia és Montenegró milyen gyorsan közeledik az EU-hoz, csakis magától az államközösségtől függ.

„Kicsit csalódott voltam, amikor a mindkét fél jó munkáját dicsérő akciótervben megláttam azt a kitételt, amely szerint egyes vámtarifákat majd öt éven belül egyeztetnek” – mondta Patten. Az EU külügyminiszterei tegnap este támogatták az Európai Bizottság döntését, hogy szeptemberben kezdődjön meg a kivitelezhetőségi tanulmány készítése.

A szerbiai kormány hétfőn megelégedéssel vette tudomásul az Európai Unió döntését, hogy támogatja a kivitelezhetőségi tanulmány elkészítését s azt, hogy ezzel lehetőség nyílik a stabililizálási egyezményre vonatkozó tárgyalások megkezdésére, aminek célja az államközösségnek az EU-hoz való társulása. A kormányközlemény szerint a tanulmány készítésének megkezdése igazolja az államközösség akciótervének eredményességét s fontos lépés az európai integrálódás felé ami mindkét kormánynak elsődleges fontosságú feladata.

Cedomir Jovanovic szerbiai kormányalelnök megítélése szerint a kivitelezhetőségi tanulmány készítésének megkezdésére vonatkozó európai döntéssel Szerbia és Montenegró előtt végre megnyílt az Európai Unióba vezető út.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik