Belföld

Technikai jellegű negyedórás leállás – “kiürült” az államkassza

Technikai okokból következett be az a helyzet a FigyelőNet információi szerint, hogy negyedórára úgymond kiürült a magyar államkassza július kilencedikén. Lapunk információi szerint arról volt szó, hogy egy másik pénzügyi körben - ahogy ezt szaknyelven mondják - teljesült egy kifizetés. Ez azt jelenti, hogy egy, illetve két órával később történt meg egy átutalás, mint azt eredetileg teljesíteni kellett volna.

Az origo.hu-n olvasható információk szerint egyébként “teljesen kiürült az államkassza tizenkét nappal ezelőtt, emiatt negyedórára leállt az ország zsirórendszere”. Erről a Hír Televízió információját megerősítve beszélt az Origo szerint Máté Dániel, a pénzügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő a pénzhiányt azzal indokolta, hogy “az átlagosan 270 milliárd forint egyenleggel bíró KESZ-számlára egy 60 milliárdos tétel egy napos késéssel érkezett be. A zsirórendszerrel a magyarországi kereskedelmi bankok bankközi elszámolását bonyolítják”. Az 1994 végén üzembe helyezett Bankközi Zsirórendszer bruttó elv szerint naprakész elszámolást és kiegyenlítést tesz lehetővé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik