Belföld

ORTT: másfél órás felfüggesztés a tv2-nek

A médiatörvény megsértése miatt 91 percre felfüggesztette az MTM-SBS Televízió Rt. (tv2) műsorszolgáltatási jogosultságának gyakorlását az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) - tájékoztatta a szervezet kedden az MTI-t.

Az adás felfüggesztését a műsorszolgáltató július 24-én, csütörtökön 21 órától köteles végrehajtani – közölte Vékony Éva, a médiahatóság szóvivője. Az ORTT július 17-i határozatában megállapította, hogy az MTM-SBS Televízió Rt. március 11-én megsértette a rádiózásról és televíziózásról szóló törvényben foglaltakat. Álláspontja szerint a Katona című filmet a 18 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolni, így azt csak 22 óra után sugározhatta volna a kereskedelmi televízió. Ezzel szemben a műsorszámot 21.01 óra kezdettel tették közzé és 16 éven aluliak számára nem ajánlott műsorszámnak nyilvánították.

A tv2 2001. október 28-án 20 órai kezdettel mutatta be először a filmet, ezt követően az ORTT és a Fővárosi Bíróság is állást foglalt annak sugárzása kapcsán. Az ORTT nézői panasz alapján akkor megállapította: a film a kiskorúak személyiségfejlődésére ártalmas, mivel “nagy mértékben tartalmaz öncélú erőszakot”, így azt csakis 23 és 5 óra között sugározhatta volna a műsorszolgáltató.

A testület 6 millió 263 ezer 850 forint kötbér megfizetésére kötelezte a társaságot. A műsorszolgáltató a határozat felülvizsgálatát kérte a Fővárosi Bíróságtól, amely azonban később helyben hagyta az ORTT döntését. Ezt követően sugározta a műsorszolgáltató ez év március 11-én ismételten – az első vetítéssel megegyező, vágatlan formában – a műsorszámot 21.01 órai kezdettel.

Az ORTT közlése szerint a társaság a testület korábbi határozatát és a Fővárosi Bíróság döntését figyelmen kívül hagyta a műsorszám korosztályi kategóriájának meghatározásakor. “Emiatt, valamint a törvénysértés ismételt jellege miatt a műsorszolgáltató által elkövetett jogsérelem súlyosabban minősül” – tette hozzá az ORTT szóvivője.

A tv2 a Fővárosi Bíróságon támadja meg az ORTT határozatát és a döntésig nem hajtja végre az abban foglaltakat – közölte a társaság álláspontját ismertetve a kereskedelmi televízió jogi irodája kedden az MTI érdeklődésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik