Belföld

A növekedés ellenére bizonytalan az easyJet

Az erős nyári forgalom ellenére még mindig bizonytalan a brit easyJet egész éves teljesítménye. Az éves eredményre a negyedik negyedéves nyereség van a legnagyobb hatással, ám az év végi piaci feltételek még bizonytalanok - közölték kedden a brit fapados légitársaságnál.

A júliust megelőző három hónapban a légitársaság gépeinek telítettsége elérte a 84,8 százalékot, ezzel meghaladva a tavalyi 83 százalékos teljesítményt. Az easyJet szolgáltatásait 5,22 millióan vették igénybe, így a légitársaság megduplázta utasainak a számát az előző év azonos időszakához képest. Az átlagos jegyár a tavalyihoz képest 2,8 százalékkal, 46,08 fontra csökkent.

A jó nyári teljesítmény a részvényárfolyamban is tükröződött. A múlt havi mélyponthoz képest több mint 40 százalékkal emelkedett a légitársaság részvényeinek ára.

Az erős nyári teljesítmény és a bíztató helyfoglalási adatok ellenére az egész éves eredményről óvatosan nyilatkoztak a légitársaságnál. „Egyenlőre nem látunk semmi olyan fejleményt, amely negyedik negyedéves teljesítményünket veszélyeztetné, és ha a jelenlegi piaci trendek folytatódnak, akkor jó utolsó negyedévvel számolunk” – közölte Ray Webster, a cég vezetője.

Az easyJet az első félévet 46,9 millió fontos veszteséggel zárta. Ezt az eredményt az iraki háború és a világgazdaság gyenge teljesítménye miatti alacsony utazási hajlam magyarázta. Az elemzők az easyJet 80 millió fontos adózás előtti nyereségével számolnak egész évre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik